În fiecare an, în 15 ianuarie, este celebrată Ziua Culturii Naționale. Această sărbătoare națională promovează cultura, arta și efortul academic. În același timp, în 15 ianuarie 2025 se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în țară se organizează diferite evenimente, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. De exemplu, Teatrul Național din Timișoara, care poartă numele poetului, sărbătorește în stilul caracteristic: cu un spectacol. Mâine, 14 ianuarie, publicul cu vârsta de peste 12 ani e invitat în Sala Mare, Mărășești 2, de la ora 19:00, la spectacolul numit „Eminescu”. Biletele pot fi achiziționate online, de aici.
Tot la Timișoara, Opera Națională Română vă invită în 15 ianuarie, de la ora 19:00, la un concert dedicat celebrării operei eminesciene și valorilor culturale românești: „Pe urmele Luceafărului”. Accesul la eveniment este gratuit, iar biletele se pot ridica, în limita locurilor disponibile de la Agenția de bilete care este deschisă între orele 11:00 – 19:00.
La Călărași, cei 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu sunt celebrați cu evenimentul cultural – artistic „La aniversară”. Programul include recitaluri de poezie și interpretări artistice susținute de elevi și artiști locali, momente muzicale captivante oferite de tinerii talentați ai Palatului Copiilor, precum și prezentări și reflecții despre moștenirea literară și culturală a poetului Mihai Eminescu. Evenimentul are loc în 15 ianuarie, de la ora 12:00, în Sala de Spectacole Barbu Știrbei din Călărași, iar accesul este gratuit.
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează conferința „Contemporaneitatea lui Eminescu”. Evenimentul are loc în 15 ianuarie, de la ora 17:00, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” și readuce în discuție corespondența scrisului lui Eminescu, dar și influența lui Iosif Vulcan. Intrarea este liberă.
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași organizează miercuri, 15 ianuarie 2025, la Palatul Culturii – Sala „Ștefan Procopiu”, ora 11.00, conferința – dezbatere „România în Uniunea Europeană”.
„Toți iubitorii de cultură, educație și istorie sunt invitați să participe la acest eveniment de excepție, care va aduce în prim – plan subiecte de actualitate și va oferi oportunitatea de a interacționa cu unul dintre cei mai respectați istorici români”, declară Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Anul acesta, de Ziua Națională a Culturii, la Artmark, oamenii sunt invitați să descopere un mix de expoziții menite să aducă laolaltă cât mai mulți iubitori de frumos, poezie, valori și performanță. Printre atracțiile de la Palatul Cesianu – Racoviță se numără un bust al poetului realizat de sculptorul Ion Jalea – care este la prima întâlnire cu publicul, o serie de manuscrise (inclusiv pe suport audio și însoțite de o surpriză video) ale conferințelor realizate de clasicistul și filosoful Petru Creția, care a fost și unul dintre cei mai de seamă eminescologi recenți. Muzeul este deschis zilnic, acces liber, între orele 10:00 – 20:00.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă miercuri, 15 ianuarie, un program special de vizitare. El include: vizionarea filmului documentar de lung metraj „A ști sau a nu ști – de la banchizele Antarcticii la Ghețarul de la Scărișoara, pe urmele savantului explorator român Emil Racoviță”, turul ghidat al expoziției temporare „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897 – 1899” precum și intrare gratuită tuturor vizitatorilor în expunerea permanentă a muzeului. Participarea la evenimentele din 15 ianuarie este gratuită, iar înscrierile se fac prin formularul de rezervare, aici, în limita locurilor disponibile.
La Muzeul Hărților publicul e invitat, în 15 ianuarie, de la ora 18:00, la ultima conferință din seria „Riveran. Memorie locală – Dâmbovița în imaginarul bucureștean”. Conferința „Intervenții artistice în peisajul urban post-socialist” este organizată cu prilejul Zilei Culturii Naționale, iar intrarea este liberă, pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face aici.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, PostModernism Museum lansează proiectului „Narațiuni ale națiunii”. Acesta abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei.
Proiectul prezintă și explorează conceptual și documentar modalitățile în care au fost alcătuite narațiunile literare, vizuale și muzicale ale națiunii române, prin reprezentările artiștilor vizuali, conceptelor muzeografice și muzicienilor, printr-o abordare ușor de asimilat. Mai multe detalii, aici.
Miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:30, în Sala Studio, Muzeul Odeon invită publicul la un performance de poezie cu Simona Popescu – Puseu de iubire – pe versuri de Carmen Sorescu, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Virgil Mazilescu, Petrarca, Nichita Stănescu, Rabindranath Tagore, Vasile Voiculescu, Marius Tucă și alții. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Bilete, în ziua spectacolului, începând cu ora 16:00.
Sursă foto: unsplash.com/Biro Zoltan