Genialul Mozart și sursa sa secretă de inspirație: povestea Mariei Anna Mozart, sora sa
De Mozart a auzit aproape toată lumea: compozițiile lui sunt faimoase, iar viața sa, plină de întâmplări interesante. Muzica sa continuă să ne impresioneze de sute de ani, iar părinții le pun adesea copiilor piese din concertele sale, sperând că aceștia vor deveni “geniali” la rândul lor.
Dar puțini știu că Mozart nu a fost singurul geniu muzical în familia sa. Sora lui mai mare, Maria Anna Mozart, a fost și ea o muziciană extraordinară, iar povestea ei este adesea ignorată. De fapt, Mozart a fost cel care a preluat unele dintre compozițiile ei, într-o perioadă în care femeilor nu le era permis să își facă o carieră în muzică.
Maria Anna Mozart – o “copilă-minune” care a impresionat Europa
Maria Anna s-a născut pe 30 iulie 1751, în Salzburg, Austria, și a fost sora mai mare a lui Wolfgang Amadeus, care a venit pe lume cinci ani mai târziu. La fel ca și fratele ei, Maria Anna a arătat încă de mică un talent remarcabil pentru muzică. Tatăl lor, Leopold Mozart, a învățat-o să cânte la clavecin de la vârsta de 8 ani.
Maria Anna era o adevărată minune muzicalăș Fratele ei mai mic, Wolfgang, o urmărea adesea în timp ce repeta. La doar 3 ani, el a învățat de la sora lui să apese pe clape și să își dezvolte talentul. La 11 ani, Maria Anna deja cânta la un nivel excepțional și era invitată să susțină concerte în cele mai mari curți din Europa, alături de Wolfgang. Împreună, au impresionat publicul cu abilitatea lor de a interpreta cele mai dificile piese de muzică. Maria Anna era considerată o adevărată vedetă a vremii, cu o tehnică perfectă la clavecin și pian.
Provocările unei femei talentate în secolul XVIII
Pe măsură ce înainta în vârstă, lucrurile nu mai erau la fel pentru Maria Anna. În secolul al XVIII-lea, societatea nu accepta ca femeile să aibă cariere în muzică sau în orice alt domeniu artistic. Femeile erau încurajate să se căsătorească, să aibă copii și să se ocupe de treburile gospodăriei. Orice altă activitate, cum ar fi muzica, era considerată nepotrivită.
Astfel, cariera publică a Mariei Anna a început să dea înapoi pe măsură ce creștea, chiar dacă talentul ei rămânea necontestat. La adolescență, când perspectiva unui mariaj se apropia (pentru fetele din acea vreme, căsătoria se întâmpla adesea în jurul vârstei de 14 ani), Maria Anna nu a mai fost lăsată să cânte în public.
Mozart a “împrumutat” lucrările surorii sale
Cu toate acestea, Maria Anna nu a renunțat la muzică. Chiar și în această perioadă, ea a continuat să compună lucrări muzicale, dar din păcate, multe dintre acestea nu au supraviețuit până în prezent. Maria Anna îi trimitea frecvent lui Wolfgang lucrările sale. Într-o scrisoare, Mozart a lăudat o compoziție a surorii sale, numind-o “frumoasă”, și s-a oferit să o publice ca fiind a lui, tocmai pentru a o face cunoscută și apreciată. Maria Anna a acceptat acest lucru, știind că în acea perioadă o femeie nu avea nicio șansă să fie recunoscută drept compozitoare.
După căsătorie, Maria Anna s-a mutat în Salzburg, unde a continuat să împărtășească pasiunea pentru muzică cu elevii săi. Ultima dată când a cântat în public a fost în 1783, alături de fratele ei, Wolfgang, într-un concert excepțional.