Figurină de lut de 7.000 de ani care seamănă izbitor cu un extraterestru
Arheologii care săpau într-un sit din Kuweit, odinioară locuit de cultura preistorică Ubaid, au descoperit o figurină de lut cu trăsături asemănătoare unui extraterestru, datând din al șaselea mileniu î.Hr.
În timpul săpăturilor la situl arheologic Bahra 1 din Kuweit, unul dintre cele mai vechi așezăminte de pe Peninsula Arabă, arheologii au descoperit o figurină bizară de lut, care semăna izbitor cu un extraterestru. Stilul său distinctiv a arătat că a fost creată de oamenii din cultura Ubaid, care au trăit în această regiune cu mai mult de 7.000 de ani în urmă.
Deși sculpturi cu capete alungite au fost găsite în întreaga Mesopotamie, aceasta este prima de acest tip descoperită vreodată în Kuweit. Acum, cercetătorii speră ca figura de lut să arunce lumină nu doar asupra ritualurilor și practicilor sociale ale oamenilor Ubaid, dar și asupra legăturilor preistorice dintre Mesopotamia și Golful Arabiei.
Descoperire neașteptată în deșertul kuweitian
O echipă de arheologi din Polonia și Kuweit a început săpăturile la situl Bahra 1 din nordul Kuweitului în 2009. Așezământul, care a fost ocupat între 5500 î.Hr. și 4900 î.Hr., este unul dintre cele mai vechi de pe Peninsula Arabă.
Oamenii din cultura Ubaid, o civilizație preistorică mesopotamiană cunoscută pentru stilul lor unic de ceramică, au locuit aici. În timpul sezonului de săpături din 2024, arheologii au descoperit un exemplu uimitor de artefact Ubaid sub forma unei figuri de lut.
Estimată a fi mai veche de 7.000 de ani, figura are forma unui cap cu două fante pentru ochi și un craniu alungit. Deși sculpturi asemănătoare au fost găsite în întreaga Mesopotamie, aceasta este prima de acest tip descoperită în Kuweit.
„Descoperirea capului uman din lut este una dintre cele mai remarcabile descoperiri ale sezonului actual de săpături”, a declarat Hassan Ashkanani, liderul săpăturilor de la Universitatea din Kuweit, pentru The Jerusalem Post.
Figură de 7.000 de ani seamănă izbitor cu un extraterestru
Totuși, întrebările persistente cu privire la ce simboliza această figurină continuă să trezească interesul cercetătorilor, care sunt motivați să își continue săpăturile în speranța că vor găsi răspunsuri. De-a lungul anilor, mai multe figuri Ubaid au fost descoperite în zonele din Mesopotamia unde a trăit civilizația. Sculpturile distinctive au fost denumite „cu cap de șarpe” sau „cu cap de șopâră”, iar cea găsită la Bahra 1 nu face excepție, arată Allthatsinteresting.com.
Cercetătorii au teoretizat că craniile multora dintre aceste figuri, inclusiv al celei recent descoperite, sunt alungite pentru că reprezintă o deformație craniană artificială. Aceasta implica legarea strânsă a capului unui copil pentru a-i schimba forma craniului, posibil ca o reprezentare fizică a statutului social, bogăției sau apartenenței la o comunitate. Dovezi ale acestei practici au fost găsite în mormintele Ubaid din întreaga Mesopotamie.
Deși formele lor sunt bine cunoscute, semnificația acestor sculpturi este mult mai puțin înțeleasă. Arheologul Piotr Bieliński, unul dintre liderii săpăturilor, a observat că „prezența acestei figuri ridică întrebări interesante despre scopul și valoarea simbolică sau ritualică pe care o avea pentru oamenii acestei comunități antice”.