Părinții, revoltați de moda meditațiilor. Tot mai mulți copii cer să fie în rând cu colegii
Cei mai mulți părinți insistă să plătească meditații. E un fenomen. S-a ajuns să se considere că dacă copilul nu face meditații nu e ok. Situația actuală arată astfel: părinții, revoltați de moda meditațiilor, iar copiii, tot mai mulți, cer să fie în rând cu colegii.
După începerea noului an școlar, unii elevi se simt în inferioritate față de colegii lor. De ce? Fiindcă ceilalți iau meditații. „Tocmai ce a început anul școlar și deja simt că nu sunt în rând cu lumea. Fii-miu, clasa a VIII-a anul acesta, îmi zice azi: mama, la mine în clasă toți fac pregătire. Ăăă… păi și ce să fac eu? Nu mai sunt suficiente orele de la clasă și două culegeri lucrate acasă pentru a reuși să treci examenele de a VIII-a? De asta se dau o mulțime de burse? Pentru a susține meditațiile? Dacă un copil de 14 ani stă șase ore la școală, două ore acasă cu teme, nu e oare destul pentru el? Mai sunt copii care nu fac meditații?”, se întreabă mama unui elev pe un grup de părinți.
Dacă înainte într-o clasă existau câțiva copii care făceau meditații, acum lucrurile stau exact invers. Sunt clase în care puțini sunt cei care nu merg la meditații. „Copilul meu este clasa a VIII-a și nu face meditații. Nu a făcut și nici nu va face. Este singurul din clasa lui care nu face”, spune mama unui elev.
Meditațiile, o afacere?!
Pentru a-și da copilul la meditații, părinții cheltuie sume mari. În funcție de zonă și profesor, o oră de meditații poate costa între 50 și chiar 200 lei. Există copii care iau meditații la multe materii. Deci, după școală, mai au ore: la matematică, română, limbi străine și nu numai. Deși legea le interzice dascălilor să dea meditații propriilor elevi, fenomenul continuă. În plus, se face și evaziune fiscală. Probabil că mai puțin de 10% dau factură.
„Conceptul acesta de meditații este doar în România pentru a face bani! Sunt stabilită în Germania, dar nimeni nu face meditații! Cine dorește și poate, învață și fără meditații! Nu știu cine a inventat meditațiile și pentru ce. Bani? Se emite bon pentru banii dați pe aceste meditații? Consider că sunt suficiente ore câte se fac în școală! Eu am învățat în România, am o facultate de cinci ani, un master, dar nu am făcut niciodată meditații și lucrez în Germania în domeniul în care am studiat”, spune cineva.
Tot „sistemul” acesta afectează grav dezvoltarea copiilor și capacitatea lor de învățare. De asemenea, îi suprasolicită și sunt copleșiți de teme, atât de la școală, cât și de la meditatori. Nu mai apucă să se odihnească, iar randamentul la ore scade drastic. „Eu una nu înțeleg cum mai au timp și de meditații. Noi abia ne sincronizam cu timpul. Elev de clasa a VII a, ore de la 12:00 la 18:00, uneori și de la 12:00 la 19:00. Seara clar nu consider necesar să învețe după ce a stat șase – șapte ore la școală, iar dimineața abia apucă să învețe și să facă toate temele”, povestește o mămică.
Cine a dat naștere acestui fenomen
Una din mămicile care fac parte din grupul de părinți a citit toate comentariile și părerile, iar apoi a decis să intervină. „Fiică-mea e abia clasa a V-a, dar am citit toate comentariile. M-am îngrozit. Realizează cineva că noi, părinții, suntem cei ce au dat atâta amploare fenomenului și l-am făcut absolut necesar? Meditații la ciclul primar? De ce? Cât de slab e învățătorul respectiv? Și dacă este atât de slab, de ce nu face toată clasa lui meditații? Dăm vina atât de ușor pe sistem, pe Evaluarea Națională, dar noi înșine ne uniformizăm și ne mecanizăm copiii.
Câți dintre elevii de 12 – 13 ani au în instinct „nu am priceput prea bine ce a zis ăla, ia să iau de la capăt lecția și să lucrez ceva din culegere”. Știu, știu, sunt manualele prost gândite și culegerea e doar afacere. Câți mai deschid un dicționar înainte de Google search? Câți mai au timp să meargă la un muzeu, un cros neprofesionist? O avea și sistemul bubele lui, dar nici noi nu știm / vrem să căutăm soluții viabile, ci pe alea „de-a gata”. Păcat de copilăria și adolescența pierdută printre ambiții și resemnări care nici măcar nu sunt ale lor”, spune mama unei eleve.