MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Lacul Natron, cel mai înfricoșător din lume
Undeva în Tanzania, în estul Africii, se află un lac de care multă lume se ferește, iar azi, în cadrul rubricii MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, vă spunem de ce. Este vorba despre Lacul Natron, considerat cel mai înfricoșător lac din lume.
Cunoscut și sub denumirea de „Lacul Roșu Mort” sau „Lacul Mort din Tanzania”, lacul Natron este un loc misterios care a stârnit curiozitatea oamenilor de știință, călătorilor și fotografilor. Acesta are apă alcalină, ceea ce înseamnă că este foarte dur și nu poate susține viața acvatică, iar asta îi dă o reputație înfricoșătoare.
Denumirea „Lacul Roșu Mort” i-a fost dată din cauza culorii roșu aprins a apei, care arată destul de ciudat. Din cauza cantității mari de minerale, în special carbonat de sodiu, care se scurg din solurile vulcanice din jur, apa a căpătat această culoare.
De-a lungul timpului au fost făcute mai multe sesizări cu privire la faptul că animalele ajunse în lac s-au transformat în piatră sau mumii. Ei bine, o parte de adevăr există, știința și geologia având o explicație pentru acest fenomen. Apa lacului are un conținut foarte mare de sare, iar acest lucru poate face ca animalele moarte care ajung în lac să se mumifice.
Vulcanul activ Ol Doinyo Lengai, cunoscut și sub numele de „Muntele lui Dumnezeu”, este responsabil pentru condițiile extreme ale lacului. Acesta este singurul vulcan activ care emite lava rară numită natrocarbonatit, potrivit timesofindia.indiatimes.com. Mineralele din această lavă, inclusiv carbonatul de sodiu, ajung în lac și îl fac alcalin. Aceste substanțe au fost folosite și de egipteni pentru mumificarea corpului uman. Se crede că procesul similar ar putea transforma animalele care mor în apă într-o formă de mumie, dar nu există dovezi clare.
Cineva, totuși, iubește lacul Natron
O fi el cunoscut drept cel mai înfricoșător lac din lume și multă lume se teme de el, însă o specie de păsări îl adoră de-a dreptul. Este vorba despre o specie de flamingo care trăiesc acolo și se hrănesc cu algele și bacteriile care pot supraviețui în condițiile extreme de alcalinitate. Păsările s-au adaptat la acel mediu și au glande speciale care le ajută să elimine sarea din corp.