Povestea Bobotezei, momentul botezului fiului lui Dumnezeu
Pe 6 ianuarie creștinii ortodocși celebrează Boboteaza, adică Botezul Domnului Iisus Hristos. E momentul în care Mântuitorul, fiul lui Dumnezeu, a venit între oameni și s-a botezat. O zi mai târziu, conform calendarului ortodox, celebrăm Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Iar despre Ioan Botezătorul o să vorbim în cele ce urmează. Pentru că e un sfânt foarte important, cu o poveste fantastică. Ce are, în calendar, de fapt cinci sărbători, nu una. Iată povestea Bobotezei și a Sfântului Ioan.
Pentru a afla povestea Sfântului Ioan Botezătorul am stat de vorbă cu părintele Ilie George Grecu. El este preot slujitor în comuna Bistra, Munții Apuseni, județul Alba.
Biblia ne spune că Sfântul Ioan Botezătorul este fiul lui Zaharia, un om al bisericii, și al Elisabetei, amândoi fiind foarte înaintați în vârstă și fără copii. Povestea nașterii sfântului este una emoționantă. Într-o zi lui Zaharia i s-a arătat arhanghelul Gavril și i-a zis că Elisabeta îi va naște un fiu. Legenda spune că Zaharia nu a crezut acest lucru, drept pentru care a rămas mut până când s-a născut Ioan.
„Numele lui va fi Ioan”
În acele vremuri tradiția era ca primul copil să fie numit după tată. Deci, pe nou născut trebuia să-l cheme Zaharia. Elisabeta însă s-a opus și a zis că pruncul trebuie să poarte numele de Ioan. Toată lumea spunea că nu se poate, deoarece nimeni din neam nu are acest nume. În cele din urmă i-a fost cerută părerea lui Zaharia. Acesta a luat o tăbliță pe care a scris: „Numele lui va fi Ioan”, iar din acel moment a reînceput să vorbească. Numele are o semnificație aparte. Ioan, în ebraică, înseamnă „Dumnezeu a avut milă”. Acest nume amintește de dragostea și mila pe care Dumnezeu o are față de noi, oamenii.
Cele mai importante sărbători dedicate Sfântului Ioan
„Sfântul Ioan Botezătorul are dedicate mai multe sărbători în calendar, pentru că este un sfânt special. De obicei unui sfânt i se atribuie ziua în care pleacă în Împărăția Cerului, sau cum am spune noi, ziua în care a murit. Dar Sfântul Ioan Botezătorul, fiindcă a fost, cum a zis Mântuitorul, „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, are mai multe sărbători. Trei dintre acestea sunt foarte importante, fiind trecute cu roșu și cruce în calendarul ortodox: 7 ianuarie – Soborul Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, 24 iunie – Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și 29 august – Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, ne spune preotul Ilie George.
Pe lângă aceste sărbători Sfântul Ioan Botezătorul mai este sărbătorit și în data de 23 septembrie, dată la care se celebrează Zămislirea lui, adică momentul în care Elisabeta a rămas însărcinată. Și, evident, legată de viața și activitatea acestui sfânt este și sărbătoarea Bobotezei, pe care o celebrăm azi.
Ce semnifică Boboteaza
„Pe 6 ianuarie se sărbătorește Botezul Domnului. Adică Iisus Hristos vine la râul Iordan ca să se facă cunoscut lumii. Până acum lumea nu l-a cunoscut efectiv. El deja avea în acel moment 30 de ani. Sfântul Ioan boteza creștinii deja de vreo șase luni în apa Iordanului și propovăduia botezul pocăinței. El le spunea oamenilor: „Pocăiți-vă căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor”. Și amintea cuvintele prorocilor: „Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălțămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc””, explică preotul.
În locul unde boteza Ioan creștinii, era coadă. Toată lumea voia să fie botezată de el. Acesta îi băga în apă, le asculta păcatele și după aceea îi scufunda de trei ori. La final cu toții plecau fericiți fiindcă au fost iertați. La coadă s-a pus și Mântuitorul Iisus Hristos. Când îi vine rândul, Ioan îi spune că nu el trebuie să-l boteze, ci invers. Și Domnul îi zice: „Lasă Ioane să se împlinească toată dreptatea”.
„Și atunci Ioan îl botează și pe Hristos. Nu pentru că ar fi avut nevoie, ci pentru că așa era lucrarea lui Dumnezeu. La ieșirea Mântuitorului din Iordan s-a deschis cerul și s-a pogorât Duhul Sfânt sub forma unui porumbel spunând: „Tu ești Fiul Meu cel iubit, întru tine am binevoit”. Acolo este prima apariție a Sfântului Duh de unde și numele Bobotezei de Arătarea Domnului”, a mai explicat preotul Ilie George.