Șarpele-tigru, animalul care își modifică dimensiunea în funcție de pradă
Deși nouă ne place să credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Vă povestim despre șarpele-tigru, o specie de șarpe foarte veninos, a cărui craniu își modifică dimensiunea pentru a se putea hrăni.
Un studiul publicat de către Universitatea Adelaide arată că oasele din fălcile șerpilor-tigru cresc în dimensiune în momentul în care au de-a face cu o pradă mai mare. Ce presupune acest studiu? Ei bine, cercetătorii s-au concentrat pe analizarea a două tipuri de șerpi-tigru. Unul dintre aceste două tipuri este localizat pe continental australian, iar cel de-al doilea pe insula Carnac, respectiv în Australia de Vest.
Șerpii-tigru pe care-i găsim pe insula Carnac, se hrănesc cu pui mari de păsări marine. Acest lucru se întâmplă pentru că nu există alte prăzi de dimensiuni mai mici, spre exemplu broaștele. Pentru a putea supraviețui, șerpii-tigru s-au adaptat prăzilor care sunt de trei ori mai mari decât prada normală.
Craniul șerpilor-tigru se adaptează prăzii lor
Deși procesul de evoluție al acestora poate să dureze milioane de ani, cercetătorii care s-au ocupat de realizarea studiului au descoperit faptul că forma craniului şerpilor-tigru a început să se schimbe odată cu apariția lor pe insulă. Vorbim despre aproximativ 100 de ani în urmă. Scopul este acela de a se putea hrăni cu o pradă de dimensiuni mari.
„La fel cum corpul unui atlet îşi schimbă forma în urma unui antrenament intens, craniul unui şarpe-tigru de pe insulă se adaptează la hrana de care are nevoie pentru a supravieţui”, a declarat Alessandro Palci, autor principal al studiului de la Institutul de Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii din Adelaide, citat de agerpres.ro
„Craniile şerpilor-tigru de pe insulă sunt mai capabile să-şi modifice creşterea atunci când se hrănesc cu diferite animale. Capacitatea de a-şi schimba forma craniului de-a lungul vieţii, ca urmare a dietei, creşte capacitatea acestor şerpi-tigru de a supravieţui în medii precum insulele în care există o pradă neobişnuit de mare”, a mai spus Palci, citat de agerpres.ro
Lucruri interesante despre șarpele-tigru
Numele științific al acestei specii de șarpe este „Notechis”. Cel care a descris pentru prima dată șarpele tigru, respectiv în anul 1896, se numește George Albert Boulenger. Acesta este un zoolog britanic-belgian, care i-a dat denumirea șarpelui.
Șerpii-tigru pot ucide oameni. În urma unei mușcături provocate de acest șarpe, un prim simptom este acela de durere localizată, după care apare amorțeala. Un alt simptom constă în dificultatea de a respira, iar mai apoi are loc paralizia. Deși există un antivenin disponibil pentru astfel de situații, potrivit unui studiu, rata de mortalitate este de aproximativ 40-60%.
Femelele șerpi-tigru pot produce o mulțime de pui. Perioada de împerechere are loc obicei în perioada primăverii. În medie, femelele dau naștere la aproximativ 20 până la 30 de pui.
V-ați întrebat vreodată cât trăiește un șarpe? În cazul de față, acest tip de șarpe poate trăi în jur de 10-15.
Potrivit animalstratosphere.com, șerpii sunt animale protejate în Australia și există posibilitatea să primiți chiar și o amendă uriașă de până la 7.500 de dolari atunci când răniți sau ucideți un șarpe-tigru. Evident, acest lucru nu include momentele în care sunteți atacați sau vă simțiți amenințat.