Cu siguranță atât cei mari, cât și cei mici au auzit măcar o dată de Polul Nord. Fie că am văzut un film despre acesta sau ne gândim la Moș Crăciun, acesta nu este în totalitate necunoscut. Chiar dacă Polul Nord nu este o țară, există multe informații pe care cei mici nu le cunosc și care sunt importante.
Spre exemplu, Polul Nord geografic nu corespunde cu Polul Nord magnetic, cel de pe busolele magnetice. Polul Nord geografic este fixat într-un punct în adâncimea oceanului la peste patru mii de metri adâncime. Este acoperit de gheață, iar soarele este prezent doar șase luni pe an. Timp de șase luni la Polul Nord este doar întuneric.
Polul Nord, de la descoperire până în ziua de astăzi
Polul Nord a fost descoperit de către Shen Kuo în secolul al XI-lea. Prima explorare confirmată este cea a exploratorilor Roald Amundsen și Umberto Nobile. De la descoperire și până în ziua de astăzi, pe teritoriul punctului geografic au fost marcate numeroase evenimente semnificative. Vase maritime, submarine, expediții pe schiuri, jocuri de fotbal sau chiar spectacole au fost prezente la Polul Nord. Numeroase echipaje au explorat teritoriul.
Animalele de la Polul Nord
Animalele și plantele din zona Arctică sunt adaptate condițiilor reci. Încălzirea climatică afectează prezența animalelor. Se pot observa aproximativ 300 de specii de plante și animale care se apropie de pol pe timpul verii din cauza încălzirii. Printre animalele care trăiesc în apropierea Polului observăm urșii polari și foca inelată. Probabil ati auzit de Fram, Ursul Polar. Printre păsări se numără pasărea omătului, furtunarul ghețurilor și pescărușul tridactil. Au fost observați și pești în apele din punctul Nordic, dar acestea sunt, probabil, puțini la număr. Desi multi oameni au impresia că urșii polari și pinguinii trăiesc pe aceleași teritorii, trebuie să știți că la Polul Nord nu există pinguini.
Un teritoriu fără pământ
Conform nesdis.noaa.gov ”spre deosebire de Antarctica, nu există pământ la Polul Nord. În schimb, toată gheața plutește deasupra Oceanului Arctic. În ultimele patru decenii, oamenii de știință au observat o scădere abruptă atât a cantității, cât și a grosimii gheții marine arctice în timpul lunilor de vară și de iarnă.”