Când vine vorba de curățenie și ordine tu în care tabără te afli? În cea a celor care pun mereu totul la loc sau în cea a celor care nu pun mare preț pe aceste detalii? Dacă te încadrezi în cea de-a doua, s-ar putea să-ți schimbi comportamentul după ce vezi la ce concluzii au ajuns cercetătorii. Studiile ne arată cât de mult contează să fii organizat, să faci ordine în cameră, dar mai ales cum te poate ajuta acest lucru în viață.
Cercetările arată că un spațiu dezordonat poate aduce stres și anxietate și chiar să scadă productivitatea. În schimb, ordinea ne poate ajuta să ne simțim mai bine și să ne concentrăm mai ușor. Organizarea poate îmbunătăți așadar sănătatea mintală, care de multe ori este afectată. Cercetările arată că oamenii care locuiesc în spații dezordonate au probleme de concentrare, își aduc aminte mai greu lucruri și au mai puțin control asupra impulsurilor. În plus, nivelul hormonului de stres, cortizolul, crește în spațiile aglomerate, ceea ce poate duce la anxietate cronică.
Potrivit nationalgeographic.com, un studiu publicat în Journal of Environmental Psychology arată că dezordinea ne scade sentimentul de siguranță și confort acasă. Dr. Natalie Dattilo, psiholog clinician, spune că atunci când locuințele noastre sunt dezordonate, ne simțim adesea copleșiți și dezorganizați. Nu doar fizic, ci și mental. Acest lucru poate să ne scadă capacitatea de concentrare. Să ne facă să ne simțim obosiți și să ne împiedice să fim eficienți în ceea ce facem. Dr. Joseph Ferrari, profesor de psihologie, susține că organizarea ne poate ajuta să reducem oboseala și să ne creștem productivitatea.
Beneficii pe termen lung ale organizării
Sănătatea mintală se poate îmbunătăți considerabil dacă ne organizăm spațiul. Studiile arată că persoanele care au case ordonate sunt de obicei mai sănătoase și mai active fizic. Persoanele organizate își gestionează mai bine timpul și au o alimentație mai echilibrată, pentru că au mai puțin stres și mai mult control. Un alt beneficiu al organizării este că relațiile noastre pot fi mai bune – atunci când suntem dezordonați, putem deveni distrași și e posibil să nu le mai acordăm atenția celor dragi. Acest lucru îi poate face pe cei din jur să se simtă ignorați sau neînțeleși.