Ce să faci pentru a deveni un părinte de succes. De ce are nevoie copilul tău
Să fii părinte nu e deloc ușor. Vrei pentru copilul tău tot ce e mai bun. Asta face ca uneori deciziile pe care le iei să nu fie tocmai pe placul celui mic și să te considere un părinte „rău”. Există însă o modalitate prin intermediul căreia poți deveni, cu ușurință, un părinte de succes.
Sfatul vine din partea lui Bob Rădulescu, un actor cunoscut și apreciat, care e și el părinte. Un clip în care acesta vorbește despre relația dintre copii și părinți a atras o mulțime de vizualizări, semn că oamenii rezonează cu cele spuse de el. Bob a mărturisit că deși știa ce înseamnă să ai succes ca părinte, a înțeles cum stau lucrurile abia după 20 de ani, când a devenit tată și a contribuit la creșterea fiicei sale.
Atunci când sunt mici, copiii sunt nedezlipiți de părinți. Totul se învârte în jurul lor și nu pot sta prea mult fără ei. Nu de puține ori auzim că mama, de exemplu, nu poate merge nici la toaletă fără ca cel mic să nu o caute sau să meargă peste ea. Mama și tata sunt cei care rezolvă orice problemă care intervine, tratează orice rană. Sunt acolo mereu. Orice s-ar întâmpla.
În adolescență intervine schimbarea
Pe măsură ce copiii cresc, atitudinea față de părinți se schimbă. Momentul în care părinții își dau testul suprem este atunci când copilul devine adolescent. Începe să nu mai aibă nevoie de ajutor, să nu mai vrea să fie însoțit, să nu i se mai pară atât de plăcut să fie îmbrățișat ori pupat. Și poate fi dureros pentru părinți. Foarte dureros uneori. Bob Rădulescu spune că, pentru a fi un părinte de succes tot ce trebuie să faci este să clădești relația cu copilul tău într-un mod inteligent. Adică trebuie să găsești acea modalitate prin care copilul, la adolescență, să stea cu tine din plăcere, fiindcă îi ești model, și nu din obligație.
„Cineva mi-a spus într-un interviu: succesul înseamnă atunci când copiii tăi adolescenți își doresc să petreacă timp cu tine. Atunci nu m-am gândit la asta, fetița mea era mică, era tot timpul cu noi. Era lipită de noi. Apoi mă uit la copiii adolescenți care cresc și deja îi știi… Nu mai veniți cu noi la școală, lasă că ne descurcăm, nu mă lăsa lângă școală, nu mă lua în brațe, ce-ți trebuie pupături… și mă gândesc: avea dreptate omul. Dar nu ai cum să rezonezi cu replica aia când ai 25 de ani. Trebuie să ai 40 și ceva ca să înțelegi că succesul e, într-adevăr, ca adolescentul tău să stea cu tine nu pentru că e obligat, nu pentru că-i dai bani, ci să stea din bucurie. Atunci ești model, când copilul tău adolescent vine și stă lângă tine”, a explicat actorul.