O aplicație traduce mieunatul pisicilor. Oamenii înțeleg mai bine ce vor animalele lor
Te-ai întrebat vreodată dacă pisica ta spune „dă-mi mâncare” sau „te iubesc”? Acum, o aplicație nouă cu inteligență artificială, numită MeowTalk, traduce mieunatul pisicilor. Aceasta promite să ne ajute să înțelegem mai bine ce vrea să ne spună pisica.
Cât de fain ar fi să știi ce vrea să-și transmită pisica ta? Relația ar fi una și mai strânsă dacă ai ști ce vrea, ce o doare, etc. În spatele aplicației se află Sergei Dreizin și Mark Boyes, doi oameni de știință. Scopul lor este să ofere stăpânilor de pisici un instrument prin care să-și înțeleagă animalele mai bine. Aplicația poate înregistra mieunatul pisicii și îl traduce în câteva fraze simple, ca „Sunt supărată” sau „Dă-mi de mâncare” Cei care folosesc aplicația pot evalua cât de corect a tradus aplicația, astfel încât aceasta să devină și mai precisă. Lansată în 2020, aplicația a fost descărcată de peste 20 de milioane de ori și a analizat deja un miliard de mieunături.
Cum comunică pisicile
Pisicile folosesc toate cele cinci simțuri pentru a comunica între ele. De exemplu, prin mirosurile din urină și din piele, pisicile transmit informații despre sănătatea, sexul și starea lor. Limbajul corpului contează și el: blana zbârlită și spatele arcuit arată frică, în timp ce urechile ridicate și coada mișcată încet înseamnă că e calmă și atentă.
Când vine vorba de sunete, pisicile adulte nu miaună între ele. Mieunatul e rezervat doar pentru oameni. Sunetele sunt folosite mai ales pentru a-și delimita teritoriul sau pentru a evita conflicte. „Aceste sunete sunt destul de simple și au scopuri practice. S-ar putea ca noi să nu fim atât de buni la citirea mesajelor lor cum sunt ele la interpretarea comportamentului nostru”, spune Jennifer Vonk, psiholog la Universitatea Oakland din Michigan, potrivit nationalgeographic.com. De exemplu, deși pisicile torc des când sunt fericite, ele pot toarce și atunci când sunt stresate sau le doare ceva.