Astăzi, 22 decembrie, aniversăm un moment foarte important pentru istoria noastră. În această zi românii și-au câștigat libertatea. Iată cum a scăpat România de dictatura comunistă.
Revoluția din Decembrie 1989 a fost cel mai important eveniment din istoria recentă a șării noastre. Evenimentul care a început pe data de 15 decembrie la Timișoara s-a finalizat acum 35 de ani, pe data de 22 decembrie, în momentul în care Nicolae Ceaușescu a fugit împreuna cu soția sa, Elena Ceaușescu, cu ajutorul unui elicopter.
Totuși, haideți să începem cu începutul sfârșitului acestui regim care în ultimii săi ani a adus multă suferință în rândul românilor. În urma revoltelor de la Timișoara, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) a decis în noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989 organizarea unei mari întruniri la București, în Piața Republicii ( care acum se numește Piața Revoluției). Acesta avea să condamne toate „acțiunile huliganice” care aveau loc la Timișoara.
Zis și făcut. În ziua de 21 decembrie au început pregătirile pentru acest miting uriaș. Oamenii aveau să se adune în Piață iar Ceaușescu avea să-i liniștească și să reaprindă dragostea pentru regim în inimile lor. Cel puțin asta credeau el împreună cu membrii din partid că se va întâmpla.
Mitingul a început la ora 12:00. Participanții au primit diverse pancarte prin care erau condamnate toate manifestațiile și revoltele din Timișoara. De asemenea, acestea exprimau iubirea și solidaritatea față de familia Ceaușescu, față de Partidul Comunist Român și față de statul socialist. Evenimentul se dorea unul grandios, el fiind difuzat în direct de Televiziunea Română și de radio.
La balcon, în fața microfoanelor, se aflau Nicolae și Elena Ceaușescu. Aceștia erau înconjurați de mulți dintre conducătorii de partid. Cu toții se așteptau să se scalde într-o baie de aplauze și urale. Realitatea a fost însă alta.
După puțin timp de la începerea discursului, Ceaușescu a fost întrerupt de grupurile de protestatari. Instant s-a instaurat o stare generală de panică și de confuzie. Din această cauză, Ceaușescu a fost nevoit să părăsească microfonul și să plece de la balcon. Desigur, transmisia în direct a fost întreruptă imediat.
Totuși, după câteva momente, Ceaușescu a luat decizia să se reîntoarcă la balcon pentru a-și reîncepe discursul. Tot atunci au fost reluate și transmisiile de televiziune și de radio. Dictatorul român a început cuvântarea prin promisiuni despre îmbunătățirea nivelului de trai și de protecție socială.
Spre finalul discursului, protestatarii au reînceput scandările împotriva acestuia, moment care a cauzat finalizarea mitingului mai devreme decât fusese planificat. Imediat, mulțimea s-a grăbit să plece, piața rămânând complet goală. Pe pavaj puteau fi văzute grămezi de pancarte. Tot atunci a început și mobilizarea primelor trupe ale armatei în capitală.
Acesta a fost un moment istoric pentru regimul comunist. Ceaușescu nu mai fusese huiduit niciodată în timpul unui discurs. După adunare, oamenii manifestau pe străzile lăturalnice pentru democrație și împotriva dictaturii.
Manifestațiile din ziua de 21 decembrie nu aveau să se încheie aici. Seara, mai mulți demonstranți tineri s-au adunat în fața hotelului Intercontinental. Acolo au ridicat o baricadă. Forțele de ordine au primit instant ordinul să „curețe zona”.
Astfel, a început un adevărat război. Armata a început să tragă asupra demonstranților de la hotelul Intercontinental și din Piața Universității. O mulțime de oameni ce luptau pentru libertate și-au pierdut din păcate viața. De asemenea, mulți alții au fost bătuți cu bestialitate și arestați. Cei arestați au fost trimiși ulterior la închisoarea Jilava unde au fost torturați cu cruzime. La finalul zilei, 49 de oameni și-au pierdut viața, 463 au fost răniți iar alți 698 au fost arestați.
În data de 22 decembrie 1989, marile uzine din București au decis să-și înceteze activitatea la primele ore ale zilei. Grupuri mari de muncitori de la „Grivița Roșie”, „Vulcan”, „23 August”, „Pipera”, „Republica” și Întreprinderea de Mașini Unelte și Ansamble București au părăsit locul de muncă și s-au îndreptat către centrul Capitalei. În fața lor s-au format baraje din trupe de miliție (actuala poliție), securitate și armată la câteva sute de metri de sediul Comitetului Central al Partidului Comunist. Zecile de mii de manifestanți au pus o presiune enormă pe dispozitivul militar. Aceștia au rezistat fără să riposteze.
În jurul orei 10:00 a avut loc o ședință de urgență în cadrul PCR. Ceaușescu a anunțat că generalul Milea, pe care el l-a prezentat ca fiind un trădător, s-a sinucis. La ora 10:59 postul de radio a anunțat instituirea unei „stări de necesitate” pe întreg teritoriul țării.
Acest anunț a fost urmat de știrea despre moartea generalului Milea. La aflarea acestei vești, mii de alți cetățeni au pornit către centrul orașului. După ora 11:00, armata a decis să ia partea demonstranților. Generalul Victor Atanasie Stănculescu a decis retragerea în cazărmi. Sutele de mii de protestatari au invadat Piața Revoluției scandând „Armata e cu noi!”. Unii dintre ei au forțat intrările și au pătruns în interiorul Comitetului Central.
La ora 12:06 a avut loc un moment care avea să simbolizeze sfârșitul dictaturii ceaușiste. Nicolae și Elena Ceaușescu, împreună cu Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe și două gărzi de corp au părăsit clădirea la bordul unui elicopter. Inițial, acesta a făcut o scurtă oprire la reședința prezidențială de la Snagov. La scurt timp, acesta a decolat, la bord mai aflându-se doar cuplul Ceaușescu și gărzile de corp.
Elicopterul a aterizat mai apoi pe un câmp aproape de Titu. Cei doi au fost preluați de o mașină și transportați în apropierea municipiului Târgoviște, loc unde în jurul orei 15:30 au fost arestați. Ulterior, cei doi au fost transferați la Unitatea Militară 01417 din Târgoviște.
Fuga soților Ceaușescu a dat naștere unui val imens de bucurie în rândul populației. Această plcare însemna practic căderea dictaturii și a comunismului. Zeci de mii de cetățeni au invadat bulevardele orașelor iar protestatarii din Piața Revoluției au urcat la balconul clădirii pentru a scanda „Libertate!”, „România!” și „Nu plecăm!”.
Tot în același timp, populația a început să se adune la sediul Televiziunii. Toate aceste evenimente erau transmise în direct la radio. Trebuie să știți că Revoluția Română din Decembrie 1989 a fost prima din lume transm,isă, live, la posturile de media. Postul de televiziune și-a început emisiunea având în platou un grup de manifestanți. În fruntea lor se aflau actorul și regizorul Ion Caramitru și poetul Mircea Dinescu. Aceștia au anunțat în direct populația că „dictatorul a fugit”.
Nu doar în București și în Timișoara au avut loc demonstrații în zilele de 21 și 22 decembrie 1989. Oamenii s-au adunat să lupte pentru libertate și în Arad, Cluj-Napoca, Oradea, Brașov, Iași, Craiova și Sibiu. În Timișoara, ziua de 22 decembrie a fost a șaptea zi de luptă. În urma revoluției, 1.104 oameni și-au pierdut viața iar iar alte 3.321 de persoane au fost rănite.
Pe data de 24 decembrie 1989 a avut loc o ședința Consiliului Militar Superior. La aceasta au participat Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan și alți opt generali. La ora 20:00, Ion Iliescu a scris de mână o hotărâre pentru judecata de urgență a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. Victor Stănciulescu urma să fie responsabil de organizarea procesului.
Soții Ceaușescu aveau să fie judecați chiar în următoarea zi. Cei doi au ajuns în jurul orei 5:30 la Comandamentul garnizoanei. După o vizită medicală, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost aduși în sala improvizată de judecată din unitatea militară.
În timpul procesului, soții Ceaușescu au fost acuzați de mai multe fapte grave. Printre acestea se numără moartea a 60.000 de oameni, organizarea de acțiuni armate împotriva populației, distrugerea orașelor și subminarea economiei naționale. În timpul procesului, Nicolae Ceaușescu a spus în repetate rânduri că este nevinovat.
Judecătorul i-a declarat vinovați pe cei doi la ora 14:30 și i-a condamnat la moarte. Imediat, mâinile soților Ceaușescu au fost legate la spate. Ultima lor dorință a fost să moară împreună și să nu fie legați la mâini. Doar prima lor dorință a fost îndeplinită. Cei doi au fost conduși mai apoi către zidul execuției. Execuția a avut loc la ora 14:50, cei doi fiind împușcați de un pluton de execuție format din opt oameni.
Primele alegeri libere din România au avut loc pe data de 20 mai 1990. Românii au avut ocazia pentru prima dată să-și aleagă conducătorul. În urma alegerilor, Ion Iliescu a fost desemnat ca fiind noul președinte al României, la vârsta de 60 de ani.
Sursă foto: realitatea.net, newmoney.ro