POVEȘTILE CULORILOR. Expoziția „Kraus – Expresii ale modernismului”
Când vine vorba de generația interbelică de artiști din Timișoara, un nume important este Albert Kristóf – Krausz. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre expoziția „Kraus – Expresii ale modernismului”, pe care Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) o aduce în premieră în atenția publicului.
În ultimii ani atenția a fost îndreptată către activitățile de promovare a patrimoniului imobil al orașului și studiilor de cercetare ale artistului. Acum, MNArT scoate în evidență filiera artistică alături de activitatea sa de arhitect, contextualizate într-un mod inovativ. „Krausz este special nu numai prin lucrările sale bi-dimensionale (peisaje urbane, rurale și portrete ale elitei intelectuale ale orașului), ci și prin modul în care a marcat dezvoltarea urbană a cartierelor istorice prin inserarea clădirilor moderniste, puternic influențate de eleganța austeră a școlii Bauhaus. Astăzi, membrii comunității arhitecților recunosc contribuțiile sale la modelarea spațiului urban local, în timp ce cercetătorii de arte vizuale care studiază lucrările sale, pot confirma talentul artistului-arhitect în domeniul artelor plastice”, transmit reprezentanții Muzeului Național de Artă Timișoara.
Detalii legate de expoziție
Vernisajul expoziției „Kraus – Expresii ale modernismului” are loc joi, în 19 decembrie, de la ora 18:00, în Galeria Arcada. Organizatorii își propun să promoveze această personalitate importantă pentru cultura locală. Publicului îi este prezentată o perspectivă asupra scenei artistice în dezvoltare, din acea perioadă. Expoziția explorează dorințele unei generații de artiști care doreau să contribuie la revitalizarea unor localități. Din păcate, atunci, ei au fost marginalizați sau uitați.
Expoziția reunește tablouri din colecțiile Muzeului Național de Artă Timișoara, Filarmonicii Banatul Timșoara, Comunității Evreiești din Timișoara, precum și din colecții private. În completarea acestora, publicul va putea consulta documente inedite provenind din Arhivele Naționale ale României – județul Timiș, patrimoniul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj – Napoca și al Asociației Prin Banat / Heritage of Timișoara. Acestea sunt prezentate pentru prima dată în cadrul unei expoziții de acest gen. De asemenea, în cadrul evenimentului, vizitatorii vor viziona machete realizate printr-o colaborare cu Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara și Atelierul Non – Formal de Planificare Spațială Timișoara. Ele ilustrează viziunea modernistă a lui Krausz asupra spațiului urban.
Inițiativa face parte dintr-un demers mai amplu al Muzeului Național de Artă Timișoara. Acesta are scopul de a readuce în atenția publicului local generația interbelică de artiști și arhitecți care au contribuit la identitatea culturală multietnică a orașului.