Fotograful Revoluției, Constantin Duma, povestește în imagini ce se întâmpla la Timișoara acum 35 de ani
Se împlinesc 35 de ani de la Revoluția din 1989, un moment important în istoria noastră. Multi dintre voi poate nu erau născuți în 1989, deci nu aveti cum să vă amintiți acele momente. Au fost însă oameni, oameni de lângă noi, care nu doar au trăit acele momente dar care le-au și documentat. Unul dintre ei este Constantin Duma, colegul nostru și mentorul jurnaliștilor juniori care în aceasta vară au participat la cursul de jurnalism organizat de ȘTIRI PENTRU COPII.
Este ocazia perfectă să ne amintim ce s-a întâmplat în Timișoara, locul unde a început totul. Constantin Duma, un fotoreporter care a documentat acele zile, ne arată, prin fotografiile sale, cum arăta protestul acum 35 de ani. Expoziția sa de la Timișoara include 100 de imagini din acele zile – majoritatea alb-negru, așa cum se fotografia pe atunci, dar și câteva imagini color, care fac poveștile din Revoluție și mai vii.
Expoziția „Libertate 1989: Timișoara – 35 de ani de la Revoluție” va fi deschisă până 7 ianuarie la UVT Art Center, lângă Facultatea de Arte și Design, pe strada Oituz nr. 4. Veți vedea fotografii care surprind momente cheie ale Revoluției, de la curajul oamenilor care au ieșit pe străzi și au luptat pentru libertate, până la victimele care au căzut în acele zile dramatice.
Constantin Duma este fotoreporter de peste 50 de ani. A lucrat mult timp pentru agenția de presă Agerpres și este cunoscut pentru carierea sa atât în România, cât și în în exteriorul țării. A început să fotografieze încă din liceu, iar la Revoluție avea 34 de ani. A fost printre primii care au documentat evenimentele din Timișoara, chiar dacă era periculos.
Duma povestește că, în acele zile, gândul de a capta acele momente istorice a fost mai puternic decât frica de pericole. „Simțeam că se întâmplă ceva mare, un moment pe care nu îl voi mai trăi niciodată. Așa că m-am dus acolo și am fotografiat fără să mă gândesc prea mult la ce ar putea să mi se întâmple. Era periculos, dar simțeam că trebuia să fac asta”, spune el.
În acele zile, Constantin Duma a fotografiat de multe ori pe ascuns. „Scoteam aparatul din hanorac, făceam câteva poze rapid, apoi îl băgam la loc. Mă întorceam acasă și ascundeam filmele, pentru că era periculos. Toată lumea se ascundea, fugeam toți de frică. Știu că am făcut bine să documentez acele momente”, povestește Duma.
Fotograful Revoluției
Constantin Duma își amintește și momentele de groază trăite la Revoluție. „În 20 decembrie 1989, am fost în Piața Operei, la Timișoara. Erau mulți oameni, toată lumea protesta, dar era și foarte periculos. Am fost prins într-o mulțime și am fost bătut de câțiva muncitori, dar am scăpat pentru că unii dintre ei mă cunoșteau”, a mai povestit Duma.
În acele zile, soldații au început să tragă în oameni, iar victimele au fost multe. „Am văzut o femeie de 50 de ani care a fost strivită sub un tanc. Nu am putut să fac nimic, doar să fotografiez. Era o perioadă foarte grea și plină de frică”, rememorează fotoreporterul.
Pentru tineri, această expoziție este o oportunitate de a înțelege ce s-a întâmplat în urmă cu 35 de ani și de a învăța din curajul celor care au luptat pentru libertate. Imaginile lui Constantin Duma sunt o fereastră către trecut, un trecut care ne definește și care ne ajută să înțelegem mai bine