Vremurile s-au schimbat. Fie că ne place, fie că nu, copiii au alte pasiuni și văd altfel joaca. Pentru mulți dintre ei, jocurile video se află în topul preferințelor lor. Totul trebuie însă să aibă o limită, așa că, acum, în prag de sărbători, Video Games Europe a lansat campania „#SeizeTheControls”, dedicată părinților.
Campania, promovată în întreaga Europă de către asociațiile profesionale și companiile membre, se află la cea de-a patra ediție și își propune să le reamintească părinților de instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a oferi cea mai bună experiență de joc video pentru familia lor. „Credem că aceste instrumente pot ajuta familiile să stabilească reguli de bază care să încurajeze jocul responsabil și să permită părinților și copiilor să se relaxeze și să se bucure de numeroasele beneficii și bucurii ale jocurilor video de Crăciun și pe tot parcursul anului”, spune directorul executiv al Video Games Europe, Simon Little.
Sfaturi utile pentru părinți
Campania oferă câteva sfaturi utile cu privire la modul de gestionare a jocurilor video, cum ar fi: verificarea clasificărilor de vârstă PEGI, utilizarea instrumentelor de orientare parentală și încurajarea părinților să se joace cu copiii lor pentru a facilita conversațiile cu privire la timpul de joacă, alegerile de joc și subiecte precum achizițiile opționale de conținut în joc. Dragi părinți, iată o detaliere pentru fiecare sfat în parte:
1. Verificați evaluările PEGI ale jocurilor
PEGI, sau Pan European Game Information, oferă etichete de vârstă și descrieri de conținut care avertizează părinții cu privire la achizițiile din jocuri, limbajul neadecvat, violența, conținutul înfricoșător, drogurile, sexul sau discriminarea, de exemplu. PEGI vă ajută să luați decizii în cunoștință de cauză atunci când cumpărați jocuri video, indiferent dacă acestea sunt jucate pe consolă, computer, tabletă sau telefon mobil.
2. Utilizați controlul parental
Stabiliți limite care funcționează pentru dumneavoastră și pentru copilul dumneavoastră. Sistemele de control parental sunt disponibile pe toate consolele de jocuri video, tabletele, smartphone-urile și dispozitivele portabile, precum și pe sistemele de operare PC și Mac, pentru a ajuta părinții să gestioneze interacțiunea online, timpul de joc, cheltuielile și accesul la jocuri video adecvate vârstei.
3. Jucați-vă împreună și discutați cu copiii
Jocurile video nu sunt doar distractive și amuzante, ci și o experiență de învățare. Așadar, alăturați-vă copiilor atunci când se joacă și discutați cu ei despre modul de joc și cu cine se joacă. Totodată, profitați de ocazie pentru a le explica de ce anumite jocuri nu sunt potrivite pentru ei.
4. Consultați resursele disponibile și bucurați-vă de beneficiile jocurilor
Există beneficii substanțiale ale jocurilor video, cum ar fi îmbunătățirea abilităților motorii, a abilităților de rezolvare a problemelor, a abilităților de lucru în echipă, a memoriei, a atenției și a concentrării, a capacității de a efectua mai multe sarcini și a abilităților sociale.