Memorialul Revoluției din Timișoara – simbol și mărturie. Reportaj de Andrei Brânzei, 13 ani
În urmă cu câteva zile am fost alături de echipa TVR Timișoara, care a realizat un documentar la Memorialul Revoluției. Am primit multe informații interesante pe care dorim să le împărtășim cu cei care ne citesc.
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E
În semn de apreciere și recunoaștere pentru contribuția importanță avută în păstrarea vie în memoria colectivă a celor care au luptat pentru libertate și pentru apărarea demnității umane prin înființarea în Timișoara a complexului „Memorialul Revoluției – Decembrie 1989”, precum și pentru efortul depus în cercetarea evenimentelor din Decembrie 1989, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Asociației „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara”.
În octombrie 2011 s-a realizat cel mai important şi mult aşteptat proiect legat de atribuirea noului sediu al Asociaţiei Memorialul Revoluţiei. Este vorba de Pavilionul M din Cazarma Timişoara. Clădirea situată pe Str. Oituz Nr. 2/B poate fi reamenajată şi corespunde cerinţelor unui Memorial şi ale unui Centru Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din Decembrie 1989. Din ianuarie 2012 toate eforturile şi aproape toate resursele materiale ale Asociației sunt canalizate spre acest obiectiv, care presupune planuri, proiecte, forţă de muncă şi, de asemenea, multă creativitate.
Fondurile din care s-au plătit reparaţiile, consolidările şi construcţiile au fost decontate din alocaţiile anuale de la Bugetul de Stat, prin Ministerul Culturii şi Cultelor (majoritatea), şi din donaţii sau sponsorizări.
Monumente
În perioada 1990-1998 a fost realizat un Complex Memorial în Cimitirul Eroilor şi au fost ridicate 12 monumente, care au fost amplasate în zonele mai importante, unde au avut loc lupte între demonstranţi şi forţele de represiune.
Spații expoziționale
Pot fi vizitate mai multe expoziţii, care tratează atât evenimentele din 1989 din România, cât şi din fostele ţări comuniste din Europa. Turiştii au posibilitatea să facă un tur al monumentelor din Timişoara, să viziteze expoziţiile şi să vizioneze filme documentare care sunt subtitrate în engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, olandeză, maghiară şi sârbă. Turiştilor li se asigură ghidaj în limbile română, engleză, germană, și maghiară.
Centru de cercetare
În anul 2000 Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost declarată prin lege „Ansamblu de Interes Naţional” şi s-a înfiinţat Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989.
Scopul declarat al Centrului este de a deveni un mijloc operativ de informare referitor la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunându-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru că aceste momente nu pot fi pe deplin înţelese fără a cunoaşte sistemul comunist în ansamblu, Centrul se preocupă şi de studierea perioadei comuniste din România.
În urma activităţii de documentare şi cercetare din cadrul Centrului, până în anul 2015 s-a reuşit editarea şi publicarea a 29 de titluri de carte şi realizarea revistei bianuale „Buletin ştiinţific şi de informare Memorial 1989”, care a ajuns la numărul 17.
Editura
În anul 2011 a fost înfiinţată Editura Memorialul Revoluţiei 1989. În cadrul editurii sunt publicate cărțile şi revista bianuală a asociaţiei, rezultate în urma muncii de documentare și cercetare efectuată în cadrul centrului.
Încă de la începuturile sale, Memorialul Revoluţiei a sprijinit o multitudine de manifestări artistice şi culturale, organizând în spaţiul propriu diverse expoziţii şi simpozioane.
Turiști și personalități
Memorialul Revoluţiei a fost vizitat până acum de mii de oaspeţi, atât din România, dar mai ales din afara României. Dintre vizitatori îi enumerăm pe Regele Mihai I al României; preşedinţi ai României postdecembriste, ambasadori ai S.U.A., Franţei, Germaniei, Austriei, Olandei, Marii Britanii; diplomați, personalități ale societății civile din țară și străinătate, precum și turiști din toate colțurile lumii.
Text si foto: Andrei Brânzei, Colegiul Pedagogic Carmen Sylva, Timișoara