Cum a fost inventată insulina. Înainte, părinții puteau doar să privească cum le mor copiii
Anumite boli pentru care astăzi există tratament au dus în spitale o mulțime de copii și adulți acum mulți ani. Diabetul este una dintre ele. Până să fie inventată insulina, o mulțime de persoane mureau. Cum a fost inventată insulina, medicamentul care salvează astăzi vieți.
Un moment remarcabil când vine vorba de medicină este atunci când a fost descoperit tratamentul pentru diabet. Imaginați-vă o cameră plină de părinți care stau și privesc neputincioși cum copiii lor se sting. Majoritatea copiilor erau în comă și mureau, iar alții erau tratați printr-o dietă extrem de strictă, care ducea inevitabil la înfometare.
Într-o zi, a apărut totuși o speranță. În 1992, un grup de oameni de știință au mers la Spitalul General din Toronto, din pat în pat, și le-au injectat copiilor un nou tratament: se numea insulină. Când au început să injecteze ultimul copil în comă, primul copil injectat a început să se trezească. Apoi, unul câte unul, toți copiii s-au trezit din comă diabetică. O cameră a morții și a tristeții a devenit un loc al bucuriei și al speranței.
La începutul anilor 1920, Frederick Banting și Charles Best au descoperit insulina sub conducerea lui John Macleod la Universitatea din Toronto. Cu ajutorul lui James Collip, insulina a fost purificată, devenind disponibilă pentru tratamentul cu succes al diabetului. În același an, Banting, Collip și Best au decis să vândă brevetul pentru insulină Universității din Toronto. Banting și Macleod au primit Premiul Nobel pentru munca lor în 1923.
Insulina este produsă în mod normal de organism, mai exact de pancreas. Acest hormon are sarcina de a regla nivelul de zahăr din sânge. Totuși, sunt cazuri în care apare rezistența la insulină. Asta înseamnă că celulele din mușchi, celulele grase și ficat nu răspund așa cum ar trebui la insulina produsă.
Diabetul, una din cele mai răspândite boli
Rezistența la insulină poate duce la prediabet, care poate evolua spre diabet de tip 2. În ultimele decenii, diabetul a devenit una dintre cele mai răspândite boli, fiind una cronică, metabolică, caracterizată prin niveluri crescute de glucoză din sânge (sau zahăr din sânge). Boala poate duce în timp la leziuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, unul din 10 adulți din întreaga lume are diabet zaharat. În anul 2021, aproximativ 537 de milioane de adulți (20-79 de ani) erau diagnosticați cu diabet; se estimează ca până în anul 2030, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet să crească până la 643 de milioane și până în anul 2045, la 783 milioane (1 din 8 adulți, reprezentând o creștere de 46%).
În România, în anul 2022, se aflau în evidența cabinetelor medicale de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice 1,27 milioane de persoane cu diabet zaharat. Dintre pacienții cu diabet zaharat aflați în evidență, 6 din 10 persoane aveau cel puțin o complicație.
Boala este una grea de dus, mai ales când vine vorba de un copil. Zilele acestea, Oana Roman, un personaj cunoscut în online, a prezentat situația complicată cu care se confruntă. Fetița ei, Isabela, care are 10 ani, a trecut prin niște transformări cauzate de rezistența la insulină. Acum, mama ei o poartă de la un medic la altul pentru a-i face toate analizele și investigațiile necesare.