Alertă de sănătate. Virusul eradicat acum câteva decenii a reapărut în Europa. Multe țări sunt afectate
În ultimele luni în apele uzate din Spania, Polonia și Germania a fost detectat virusul care fusese eradicat acum câteva decenii: poliovirusul. Oamenii de știință sunt îngrijorați de modul în care virusul se răspândește în Europa într-un mod neașteptat și rapid.
Acesta a fost descoperit în apele uzate din Spania, Polonia, Germania, Marea Britanie și Finlanda, însă momentan nu au fost sesizate și cazuri de paralizie, specifice bolii. Poliomielita este o boală contagioasă provocată de poliovirus, care atacă sistemul nervos, în special la copii, și se răspândește de obicei prin contact direct cu o persoană infectată sau prin apă și alimente contaminate. În trecut, poliomielita a fost o problemă majoră de sănătate publică, dar vaccinurile au ajutat foarte mult la prevenirea răspândirii acestei boli și au dus aproape la dispariția ei la nivel global.
În contextul descoperirilor actuale, se știe că virusul provine dintr-un tip de poliovirus care circula în Africa. Totuși, nu se știe clar dacă a fost adus în Europa de mai multe ori sau dacă s-a răspândit local după ce a ajuns într-o țară europeană.
Deși vaccinarea împotriva poliomielitei este foarte răspândită în țările afectate, există totuși copii care nu sunt vaccinați, iar aceștia ar putea fi mai expuși riscului de paralizie dacă se îmbolnăvesc. În acest moment, riscul unui focar mare este considerat mic, dar cercetătorii continuă să monitorizeze situația și să verifice dacă au apărut cazuri de paralizie neobservate.
Ce se întâmplă mai departe
În prezent, poliomielita este o boală care a fost eradicată în multe părți ale lumii. Datorită vaccinării masive, boala a fost eliminată aproape complet. Situația actuală însă îi îngrijorează pe oamenii de știință, care continuă să verifice mai atent apa uzată. De asemenea, se fac cercetări pentru a identifica locurile unde oamenii nu sunt suficient de vaccinați, potrivit science.org. Momentan situația este sub control. Cel mai probabil, virusul va dispărea de la sine. Totuși, dacă nu se întâmplă asta, experții sugerează că ar putea fi necesar să se revină la vaccinul oral pentru a opri răspândirea acestuia.