„Aventură prin lectură”, ediția a IV-a – un succes remarcabil pentru educația copiilor din medii vulnerabile
Asociația “Inițiativă în Educație” (inEDU) din Timișoara a implementat în perioada februarie-noiembrie 2024 a patra ediție a proiectului educațional „Aventură prin lectură”, un proiect al Fundației “United Way” România. Peste 200 de copii au fost ajutați să nu abandoneze școala, să învețe să citească și să descopere frumusețea învățării colaborative.
Proiectul a fost implementat în 5 comunități din mediul rural: Biled, Pesac, Bencecu de Sus, Pișchia și Satchinez, având ca scop prevenirea și combaterea riscului de analfabetism funcțional în rândul a 60 de copii din fiecare comunitate, aflați în situație de vulnerabilitate socio-economică sau risc de abandon școlar, prin asigurarea accesului la activități specifice de literație.
Obiectivele proiectului au vizat dezvoltarea literației la copiii din școlile partenere în proiect, creșterea accesului cadrelor didactice la cursuri de formare profesională care să conducă la dezvoltarea competențelor de literație a elevilor și creșterea gradului de conștientizare a părinților privind necesitatea stimulării lecturii la copii.
Mâncare, rechizite și ghiozdane
Timp de opt luni, 240 de copii cu o situație de vulnerabilitate socio-economică au primit o masă caldă, asigurată prin proiect, rechizite și ghiozdane la începutul anului școlar, încălțăminte pentru zilele friguroase, au desfășurat activități săptămânale de dezvoltare a competențelor de literație.
“Proiectul Aventură prin lectură și-a atins scopul și anume făcând pași spre mai bine în dezvoltarea literației. De-a lungul acestui program, copiii au beneficiat de o masă caldă, care a fost un element atractiv pentru copii, dar și activități de literație, atât în școală, cât și în afara ei, cu mine ca și învățător, dar și cu musafirii pe care i-am primit. Pe lângă aceste activități, excursiile/ieșirile au fost de asemenea binevenite și mult așteptate de către copii. Aceștia au participat cu interes și au fost activi pe parcursul activităților. Rezultatele evaluărilor finale arată că aceștia au progresat.” prof.înv.primar Ana Alecsei
Aventuri prin lectură
Copiii s-au aventurat prin lectură, ghidați de prof. Fenichiu Corina, prof. Ianculescu Alexandra, prof. înv. primar Matieș Margareta, prof. înv. primar Deac Raluca, prof. Mareș Dumitriu Elena, prof. înv. primar Alecsei Ana, prof. Ivașca Mihaela-Dana, prof. înv. primar Martin Florica Nicoleta și prof. înv primar Oprea Ana-Maria, cadre didactice dedicate de la următoarele școli: Liceul Tehnologic “Petre Mitroi” Biled, Școala Gimnazială “Maria Brindea” Pesac, Școala Gimnazială Satchinez, Școala Gimnazială Bencecu de Sus și Școala Gimnazială Pișchia. Au explorat lumea magică a poveștilor, realizând săptămânal activități de literație și scriere, au descoperit că învățarea se poate realiza și prin joacă și că școala poate fi plăcută. Au realizat activități de dezvoltare personală pornind de la povești, au introdus un ritual de citire în activitatea lor zilnică și au fost motivați să colaboreze și să lucreze împreună.
Ateliere de învățare non-formală
În cadrul proiectului, pe lângă activitățile săptămânale de dezvoltarea competențelor de literație, s-au organizat peste 10 ateliere de învățare non-formală și activități educative. Elevii au cunoscut scriitori, au audiat povești citite de invitați și au vizitat orașul Timișoara și orașul Jimbolia, în cadrul excursiilor educative, organizate de asociație și partenerii săi, unde au avut ocazia să viziteze expoziția imersivă deschisă la MINA Pop-up, să participe la Muzeul Apei, la Târgul de științe- Științescu și prietenii săi 2024 și la atelierul de machetare inspirat de expoziția „Trying to Move Without a Push, de la Kunsthalle Bega să vizioneze piesa de teatru Aventurile lui Yu și Huu – Parcul Magic și spectacolul interactiv “Uriașii fără cort”,
Peste 50 de voluntari au fost implicați în realizările proiectului. Aceștia și-au adus aportul la atelierele educaționale, au însoțit elevii în excursii, au ajutat la implementarea unor teste standardizate pentru a măsura nivelul de literație al elevilor, au donat cărți și alte daruri și au contribuit la crearea unui trai mai bun pentru elevi.
Club de lectură
Pentru a crea și susține un mediu propice dezvoltării literației, s-a continuat amenajarea spațiilor pentru clubul de lectură. Clubul de lectură de la Școala Gimnazială Pișchia a fost renovat, amenajat cu ajutorul voluntarilor de la compania Bosch Timișoara. A fost dotat cu cărți de către Asociația Curtea Veche și Fundația Bosch Romania.
„Ediția a IV-a a proiectului Aventură prin lectură a fost o adevărată aventură a cunoașterii. Am văzut copiii descoperindu-și pasiunea pentru lectură. Am văzut că, prin colaborare și implicare comunitară, putem crea un mediu educațional accesibil și motivant pentru toți copiii. Mulțumim Fundației United Way România pentru sprijin și tuturor celor care au fost alături de noi” spune Alina Iga, coordonator al proiectului.
Despre United Way România
United Way România este o fundaţie românească afiliată la United Way Worldwide, SUA. Implică donatori și voluntari pentru a inspira și sprijini copiii și tinerii să-și termine educația, adulții să obțină stabilitatea financiară și succesul și toți să rămână sănătoși – pilonii ai unei vieți bune. Programele United Way România sprijină anual peste 11.500 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.700 de donatori individuali, 41 de donatori majori, aproape 3.000 de voluntari și peste 100 de companii.
Misiunea ONG-ului Inițiativă în Educație este de a susține si contribui la îmbunătățirea mediului educațional și a crea contexte de învățare și dezvoltare pentru a construi o lume mai bună.