De ce nu merg la vot tinerii. Studiul care arată realitatea
Într-o lume în care informația circulă repede, fie ea adevărată sau falsă, oamenii pot fi influențați ori copleșiți. De ce nu merg la vot tinerii? Studiul „Profilul ideologic al liceenilor din România”, realizat de World Vision România, arată realitatea.
Adevărul este că tinerii nu se consideră suficient de informați cu privire la rolul funcțiilor politice. În același timp, unul din cinci liceeni consideră că votul lor nu contează, deciziile privind conducerea politică fiind luate prin alte mecanisme decât alegerile libere. Totuși, există interes. Două treimi (68%) dintre tinerii liceeni se declară mediu sau intens interesați de viața politică a țării și a localității în care trăiesc. Acest interes este mai ridicat în mediul urban (72%) decât în rural (62%).
Dintre toate personajele politice, tinerii sunt mai bine informați când vine vorba de primar. Primarul este personajul politic despre care sunt deținute cele mai multe informații cu privire la rolul și atribuții, urmat de Președintele României. Pe ultimele locuri sunt deputatul și senatorul, precedat de șeful partidului simpatizant.
Tinerii, nepregătiți corespunzător de școală
„Democrația, drepturile și libertățile noastre au devenit șubrede pentru că nu am făcut reforme educaționale reale și la timp, nu am investit în educația civică în rândul copiilor și tinerilor, precum și a societății în general. Acestea duc la neînțelegerea riscurilor pe care le implică o parte din deciziile pe care le luăm, inclusiv cele de vot. Un lucru este clar: o bună parte a României nu a fost auzită și ascultată. În zilele acestea am asistat la confuzii grave de concepte și termeni, precum: valori democratice ca opus al creștinismului, suveranism ca echivalent al bunăstării și am constatat că putem fi foarte ușor manipulați să credem, fără să interogăm, ceea ce este o știre falsă”, a declarat Mihaela Nabăr, Director executiv World Vision România.
Din 2017, în școala românească educația civică a devenit educație socială. Noua materie este studiată doar în clasele gimnaziale, timp în care elevii învață despre alegerile electorale și vot. Cu toate acestea, tinerii nu consideră că școala îi pregătește în mod real pentru primul lor vot. În plus, noțiunile predate nu sunt adaptate realităților curente. În plus, liceenii nu mai au acces la această materie, deși la 18 ani aceștia pot vota pentru prima dată.
„La mine în liceu educația civică e absentă, din păcate. Am făcut educație civică / socială în gimnaziu, deși informațiile erau vagi, iar profesorii nu se axau prea mult pe acestea. În cea mai mică măsură, mai facem educație civică la dirigenție (deși e nesemnificativă)”, a declarat Andrada, elevă parte din Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România.