Copiii din Suceava, invitați la ateliere de storytelling. La ce îi ajută
Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava organizează în perioada 9 – 20 decembrie o serie de ateliere de storytelling cu tematică de Crăciun. La ele sunt invitați să participe copiii cu vârsta cuprinsă între patru și 10 ani, care vor dobândi noi aptitudini și se vor distra alături de ceilalți participanți și de povestitori.
Activitățile din cadrul atelierelor „24 de povești în așteptarea Crăciunului” vor avea loc între orele 16:00 – 17:00, la Secția Împrumut pentru Copii din cadrul bibliotecii. Pe lângă faptul că se vor distra de minune, participanții vor învăța lucruri noi, vor descoperi că cititul este interesant și cool, își vor dezvolta abilitățile de comunicare, precum și cele de relaționare și ascultare activă.
Ce este storytelling-ul
Storytellingul, sau arta povestirii, este o metodă care, prin intermediul poveștii, creează o legătură specială între povestitor și ascultător. Dacă este aplicată corect și de la vârste timpurii, ea îi ajută pe cei mici să învețe mult mai repede, să dezvolte aptitudini și să-i apropie de lectură. Potrivit reprezentanților Bibliotecii Bucovinei, tehnica storytelling se diferențiază de activitățile de citire prin câteva elemente esențiale.
„Este o tehnică interactivă, care se bazează pe interacțiunea continuă dintre copii și povestitor. Copiii pot interveni în poveste preluând firul narativ al poveștii devenind ei înșiși povestitori. Se crează un mediu favorabil comunicării. Expunerea copiilor la povești pe tema Crăciunului reprezintă o resursă excelentă pentru a permite copiilor să cunoască și să relateze diferite povești, să-și dezvolte abilitățile de comunicare, de relaționare și de ascultare activă. Această activitate valorifică experiența acumulată de bibliotecarii participanți la mobilitatea din cadrul Programului Erasmus+”, transmit reprezentanții Bibliotecii Bucovinei.
Despre Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”
Prima bibliotecă publică a orașului Suceava a fost inaugurată la 12 decembrie 1923, purtând titulatura de Bibliotecă Centrală a Sucevei. După mai multe evenimente nefericite, în care biblioteca a fost închisă, iar cărțile au fost distruse sau furate, în 1950 ea s-a redeschis. A avut de-a lungul timpului mai multe denumiri, iar ultima, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, a fost adoptată în 1993.
Pe lângă cele două corpuri de clădire în care funcționează azi sediul central, biblioteca dispune și de filiale de cartier, respectiv în Burdujeni, Obcini și Itcani. În ceea ce privește colecțiile bibliotecii și dinamica creșterii acestora pe parcursul a peste jumătate de secol, situația se prezintă după cum urmează:
în 1952: 9.030 volume;
în 1962: 74.855 volume;
în 1972: 139.541 volume;
în 1990: 277.000 volume, dintre care 12.500 seriale şi periodice şi 10.000 unităţi audio-vizuale;
la 1 ianuarie 2016: 430917 unităţi bibliografice (cărţi, seriale şi periodice, documente audio-vizuale sau digitale);