Se lansează primul Atlas Geografic General Tactil din România. Ce conține el
Echipa TactileLibrary anunță cu entuziasm lansarea primului Atlas Geografic General Tactil din România. Proiectul reprezintă ani de cercetare în domeniul cartografiei tactile și vine în ajutorul persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, promovează accesibilitatea educațională la un nou nivel.
Atlasul Geografic General Tactil din România va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus (Bucuresti – Romexpo), în 8 decembrie, ora 10:30, în prezența întregii echipe. Toate exemplarele produse (peste 200 de volume) vor fi donate școlilor speciale, universităților și asociațiilor de nevăzători. Conceput cu grijă și creativitate de o echipă interdisciplinară, atlasul își propune să asigure persoanelor nevăzătoare acces la cunoștințe geografice complexe printr-o combinație de tehnologie tactilă, text Braille și explicații audio. El nu este însă doar o simplă resursă educațională, ci un instrument care oferă utilizatorilor autonomie și posibilitatea de a explora, de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile cognitive în mod independent și incluziv.
Atlasul prezintă spațiul geografic de la mare la mic, de la general la specific, oferind informații despre cosmos, aspecte geografice globale, problemele actuale de mediu etc. El conține 70 de planșe tactile, realizate în format dublu, astfel încât să ofere simultan informație tactilă și vizuală. Astfel, atlasul poate fi folosit în grupuri de persoane cu și fără deficiențe de vedere. Volumul grafic este completat de volume de explicații, care ajută la orientarea tactilă și completează informația științifică. Acestea sunt disponibile în format tipărit și Braille.
De asemenea, fiecare planșă este prevăzută cu un cod QR, care direcționează utilizatorul către resurse online dedicate, găzduite pe pagina www.tactilelibrary.net, unde toate materialele explicative sunt disponibile în format audio, structurat și accesibil. Proiectul a fost realizat cu sprijinul ATOS România, prin Clubul Francofon de Afaceri din Timișoara și Fundația Universității de Vest din Timișoara.
Incluziune socială și educațională
Acest atlas tactil este un exemplu de inovație pedagogică și accesibilitate. Prin combinarea elementelor de design tactil cu explicațiile clare și accesibile în format Braille și audio, atlasul devine un instrument de învățare extrem de valoros pentru persoanele cu dizabilități vizuale. El nu doar că răspunde nevoii de incluziune educațională, ci deschide noi perspective de cercetare în domeniul educației tactile și multisenzoriale. Pentru că educația e un instrument și instrumentele trebuie adaptate nevoilor oamenilor.
Utilizarea atlasului în școli va permite elevilor cu deficiențe de vedere să exploreze geografia și să participe activ la lecțiile de clasă, sprijinind astfel eforturile de incluziune educațională. În plus, materialul este ușor de utilizat și de către profesori și părinți, creând un mediu educațional divers și colaborativ. Atlasul Geografic General Tactil își propune să contribuie la integrarea persoanelor cu dizabilități de vedere în sistemul educațional. El facilitează incluziunea socială și educațională prin faptul că oferă persoanelor nevăzătoare posibilitatea de a participa la lecțiile de geografie în condiții egale cu colegii lor văzători.
„Sunt sigur că, odată introdus în sistemul educațional, rolul acestui Atlas va fi unul mult mai important decât „simpla” familiarizare cu geografia. Acest Atlas poate fi un prim pas spre realizarea unor clase diverse, în care lucrul dintre copiii tipici și cei care fac lucrurile altfel să fie privit ca un mod în care ne îmbogățim și devenim mai complecși, oferind posibilitatea ca viitorul să fie mult mai lipsit de discriminare. Sunt convins că acest Atlas poate provoca ochii minții multor copii care vor reuși să vadă (da, să vadă) lucruri care le sunt doar explicate și care, odată reprezentate în minte, pot genera acea foame de cunoaștere care, finalmente, va conduce către performanță. Înainte de toate, însă, e o formă de respect”, spune dr. Gelu Duminică, expert sociolog.