Ce cred minorii despre alcool și promovarea lui. Părinții joacă un rol important
Că vrem sau nu să acceptăm, alcoolul este promovat chiar sub ochii noștri. Pe lângă faptul că tinerii și copiii au acces la reclame atractive, mai sunt și cazuri, multe, în care chiar părinții le fac „cunoștință” copiilor lor cu băuturile alcoolice. O analiză arată ce cred minorii despre alcool și promovarea lui.
Atât la televizor, cât și pe internet, minorii văd tot felul de reclame la alcool. Berea este una din cele mai apreciate băuturi alcoolice din România, iar George Bonea, sociolog și publicitar, a vrut să vadă care este părerea minorilor vizavi de acest tip de băutură. Astfel, a stat de vorbă cu trei fete și nouă băieți și a aflat cum sunt ei, ca minori, încurajați să consume alcool.
De teamă ca nu cumva copilul lor să se apuce de băut pe ascuns și să facă cine știe ce, părinții aleg să fie ei cei care le dau să guste pentru prima dată. Cei mai mulți dintre minori spun că fie părinții, fie prietenii acestora au fost cei care i-au încurajat să încerce. Alții au fost curioși și pur și simplu au cerut voie, iar părinții le-au dat acceptul. Copiii și tinerii aud și ce nu trebuie, așa că părinții trebuie să aibă grijă la ce vorbesc. Mulți spun că aud în familie de „beneficiile” pe care le aduce consumul de bere, cum ar fi că „ajută” la rinichi sau „reduce șansele de atac cardio – vascular”.
Ce cred minorii despre reclamele la alcool
Chiar dacă nu le sunt adresate, reclamele la alcool ajung la minori. Fie ele televizate sau online. Semnalizarea cu „18+” nu-i încurcă și nici nu-i ajută pe tineri cu nimic. Din acest motiv, de exemplu, berea fără alcool este considerată potrivită și pentru ei. Mesajele din reclame pot fi, de asemenea, interpretate. De exemplu, din sloganul „Răcorește bărbatul”, mulți minori au înțeles că odată însurat, bărbatul nu mai are atât de multă libertate. Unii au văzut reclama amuzantă, ca o glumă pe seama soției, în timp ce restul au considerat-o drept o reclamă slabă.
Nivelul de inteligență al tinerilor nu trebuie subestimat. Aceștia observă că atunci când se acordă premii pentru a răsplăti fidelitatea clienților, lucrurile se bat puțin cap în cap. De exemplu, de multe ori se dau trotinete electrice, ori ele nu pot fi folosite atunci când ai consumat alcool.
Mai multe despre analiza făcută de George Bonea puteți afla de aici.