Cum arată „merele fantomă”. Oamenii au rămas surprinși
În urmă cu câțiva ani, oamenii din Michigan, Statele Unite ale Americii, au rămas surprinși de „fructele” pe care le vedeau în pomi. Asta deoarece în pomi erau niște mere de gheață, fără a exista și fructul. Cum arată „merele fantomă” și cum s-au format.
Merele ciudate au început să fie populare pe rețelele de socializare în 2019. Cel care le-a „descoperit” a fost Andrew Sietsema. El a spus că nu știe exact cum s-au format, dar crede că din cauza vremii foarte reci și a ploii înghețate suprafața merelor s-a acoperit cu un strat de gheață. Miezul merelor, care este mai rezistent la frig decât apa, a rămas întreg. Mai târziu, când vremea s-a încălzit puțin, merele au început să absoarbă apă și s-au transformat într-o pastă. „Când am tăiat ramurile unui copac, merele se mișcau și pasta ieșea pe la fundul „mărului fantomă”. Majoritatea merelor au căzut, cu gheață cu tot. Dar multe au lăsat în urmă un „măr fantomă”, interesant”, a explicat Andrew Sietsema, potrivit forbes.com.
După ce imaginile au ajuns virale, un botanist faimos, James Wong, a spus că nu a mai auzit de așa ceva și că nu știe exact cum un măr înghețat se poate strica și poate ieși de sub gheață în acest mod. Nu se știe cu exactitate ce s-a întâmplat cu merele, însă mai există o teorie legată de vortexul polar.
William Shoemaker, un specialist pensionat în fructe și legume de la Universitatea din Illinois, a explicat că acele mere, lăsate pe copac după recoltă, au trecut printr-o perioadă de vreme extrem de rece din cauza vortexului polar. Acesta a explicat că atunci când temperatura scade până la -18 grade Celsius, structura merelor de schimbă și unele elimină conținutul stricat. Deși unii s-ar putea întreba de ce merele nu au înghețat complet în timpul vortexului polar, Shoemaker a explicat că merele au un conținut mare de acid, așa că ar trebui să fie extrem de frig pentru a îngheța complet. Tot el susține că fenomenul nu a fost chiar unic, însă până atunci nu a fost făcut cunoscut lumii.