O anchetă recentă realizată de Organizația Salvați Copiii arată că școala este cel mai violent loc pentru copii. Cercetarea a arătat că unul din 10 copii a fost victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar.
Ancheta s-a desfășurat în perioada 13 – 17 noiembrie, fiind aplicat un chestionar online. La el au luat parte 1.957 copii cu vârsta între șapte și 17 ani și 4.788 de părinți ai copiilor cu vârsta între unu și 17 ani. Datele rezultate reflectă situația privind violența asupra copilului și nu sunt deloc îmbucurătoare. Potrivit cercetării, principalul loc unde au loc incidentele sunt unitățile de învățământ (73,5%, conform copiilor, 87,7% conform părinților). Acestea sunt urmate de parcurile și locurile de joacă (13,3%).
Ancheta a arătat că unul din 10 copii a fost victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar. Incidența este de două ori mai mare la elevii din ciclul primar față de gimnaziu. Și de patru ori mai mare comparativ cu adolescenții. În același timp, părinții raportează acte de violență asupra propriilor lor copii cu o rată cu 3% mai ridicată, cu un vârf de 22,4% la ciclul primar. Violența online reprezintă, în opinia copiilor, 10% din cazuri, mai mult cu 6 procente față de răspunsurile părinților.
Principalii agresori, tot copii
În aproximativ 70% din cazuri, agresorul este un alt copil (coleg / prieten). În 25% dintre cazuri, un copil necunoscut. Cadrele didactice sunt rar menționate de copii (3,8%), dar mai frecvent de părinți (8,1%). La întrebarea adresată copiilor dacă aceștia au cerut ajutorul sau au povestit unui adult despre ce li s-a întâmplat, o treime au afirmat că nu au povestit niciunui adult despre experiența trăită. Iar atunci când incidentul a fost semnalat unui adult, acesta din urmă a intervenit în sprijinul copilului în aproape nouă din 10 cazuri. Răspunsurile părinților, la întrebarea dacă copiii au cerut ajutorul sau au povestit unui adult (altul decât părintele însuși) despre actul de violență, au arătat că două treimi dintre copiii lor făcuseră acest lucru (67%).
Studiile demonstrează că expunerea timpurie la violență poate afecta dezvoltarea creierului, capacitatea de învățare și reglarea emoțională. De asemenea, violența în mediul școlar poate duce la anxietate cronică, depresie, abandon școlar și performanțe academice scăzute. În plus, expunerea la violență între copii poate normaliza comportamentele agresive și perpetua ciclul violenței în viața adultă. Lipsa unui sistem de raportare sigur pentru copii conduce, în cazul copiilor lipsiți de reziliență, la traumă cronică și izolare socială.
În acest context, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii, a subliniat că „Politicile trebuie să fie mai mult decât documente pe hârtie. Ele trebuie să fie scrise într-un limbaj pe care îl înțeleg și copiii. Trebuie afișate vizibil în formate prietenoase pentru copii, discutate regulat cu copiii pentru a se asigura că știu la cine pot apela, revizuite periodic cu participarea copiilor, însoțite de sesiuni periodice de formare pentru personal și să permită conexiuni mai concrete cu rețeaua mai largă de protecție a drepturilor copilului. Fiecare școală, centru de protecție sau club sportiv ar trebui să aibă o politică clară de <child safeguarding>”.