Pictura prinde viață. Tablourile din expoziția Caravaggio devin animate
În perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la spectacolul intitulat „Caravaggio – pictorul luminii”, ce va fi organizat în Sala Baroc, în contextul expoziției „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană în colecția lui Roberto Longhi”.
Reprezentația, bazată pe tehnica tableaux vivants, aduce în prim-plan unele dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Caravaggio și artiștilor din cercul său.
Evenimentul, realizat în colaborare cu Lùmina Spettacolo In Luce, prezintă publicului un format de spectacol live care îmbină scenografia, cercetarea istorică, muzica, artele spectacolului și jocurile de lumini. Prin intermediul limbajului corporal, muzicii și performanței teatrale, actorii vor recrea compoziții inspirate din lucrările lui Caravaggio și artiștilor din aria sa de influență, oferind publicului un parcurs printre „pânzele” care au făcut celebră arta europeană în secolul al XVII-lea.
Pictura prinde viață
Spectacolul „Caravaggio – pictorul luminii” va fi prezentat sub forma unui parcurs muzeal, adaptat specificului spațiului Muzeului Național de Artă Timișoara, punând în valoare patrimoniul cultural și artistic al locației. Publicul va trăi o experiență unică, compusă din muzică și emoție, în timp ce tablourile vivante vor prinde contur.
Partener al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, muzeul continuă să promoveze diversitatea culturală și educația interculturală prin inițiative care îmbină arta și tehnologia, făcând vizibil ceea ce până acum era doar de imaginat – așa cum spunea Paul Klee: „Arta nu reprezintă vizibilul, ci îl face vizibil.”
Programul spectacolelor
Miercuri, 27 noiembrie: 15:00 și 17:00
Joi, 28 noiembrie: 15:00 și 17:00
Vineri, 29 noiembrie: 11:00 și 13:00
Sâmbătă, 30 noiembrie: 11:00, 13:00 și 17:00
Duminică, 1 decembrie: 11:00, 13:00 și 17:00.
Durata fiecărei reprezentații este de 45 de minute. Accesul la spectacole se face pe baza biletului de acces muzeu, acestea putând fi achiziționate fie de la casieria muzeului, fie de pe site-ul Muzeului Național de Artă Timișoara: https://mnart.museum/.