Filarmonica Banatul Timișoara, prima instituție care are o pagină dedicată publicului cu dizabilități
Prima instituție din țară care are o pagină dedicată publicului neurodivers, cu autism, dizabilități intelectuale și alte dizabilități este Filarmonica Banatul Timișoara. Pagina web include o poveste socială sub formă de video, precum și o broșură digitală. Aceasta detaliază toate facilitățile de accesibilitate ale instituției.
Inițiativa face parte din proiectul „Pișcoțel merge la concert”, implementat de Asociația Copii și Zâne din Timișoara, în parteneriat cu Filarmonica Banatul Timișoara și Asociația Supereroi printre noi. Povestea socială sub formă de video care se regăsește pe noua pagină web prezintă Filarmonica Banatul Timișoara și facilitățile oferite. Este, așadar, o resursă valoroasă pentru persoanele cu nevoi speciale. Aceasta ajută la familiarizarea publicului neurodivers cu atmosfera instituției și cu pașii ce trebuie urmați pentru a se bucura de un concert într-un mod relaxat și accesibil.
Broșura digitală, un alt instrument util pentru persoanele cu dizabilități
De asemenea, pe pagina de accesibilitate este disponibilă o broșură digitală. Aceasta este scrisă într-un limbaj ușor de înțeles, care detaliază toate facilitățile de accesibilitate disponibile la Filarmonica Banatul. Inclusiv informații despre accesul persoanelor în scaun rulant, sprijin personalizat pentru publicul neurodivers și condițiile necesare pentru o experiență optimă. Broșura vizează asigurarea unui acces echitabil la cultură pentru persoanele cu autism, dizabilități intelectuale sau orice alt tip de dizabilitate.
„Prin acest proiect, ne dorim să facem cultura mai accesibilă pentru toți. Inclusiv pentru persoanele cu autism și dizabilități intelectuale. Cu ajutorul Asociației Supereroi printre noi și al partenerilor noștri, am reușit să creăm un cadru în care fiecare persoană, indiferent de provocările pe care le întâmpină, să poată să se bucure de muzică și să participe la viața culturală a orașului. Filarmonica Banatul Timișoara este acum mai aproape de publicul neurodivers. Și de toți cei care au nevoie de sprijin pentru a avea o experiență artistică completă”, a declarat Emanuel Pascariu, vicepreședintele Asociației Copii și Zâne.
Pagina de accesibilitate a Filarmonicii Banatul Timișoara poate fi accesată acum online, pe site-ul oficial al instituției, aici.
Tradițiile muzicale autentice, readuse la viață
Vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol, Orchestra Simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta dirijorului Sascha Goetzel, vă invită să luați parte la un concert deosebit. Programul serii include Dansurile Populare Românești, Sz. 68, BB 76 de Béla Bartók, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX. Acesta reinterpretează cu măiestrie folclorul, aducând astfel la viață tradiții muzicale autentice.
Apoi urmează Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 35 de P. I. Ceaikovski, una dintre cele mai importante lucrări pentru vioară, cunoscută pentru bogăția sa emoțională și tehnica virtuoasă. Călătoria sonoră fascinantă o aduce în fața publicului și pe talentata violonistă Alexandra Conunova, care va interpreta cu pasiune și sensibilitate această capodoperă.
În final, publicul se va bucura de o piesă în primă audiție, Fantezia pentru orchestră „Die Seejungfrau” de A. Zemlinsky, inspirată din povestea „Mica sirenă” de Hans Christian Andersen.