MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Valea Planetelor, una din minunile lumii
În adâncul Deșertului Libian se află o vale misterioasă numită Wan Tikofi sau, cum mai este cunoscută, Valea Planetelor. Acolo se găsesc sute de formațiuni de roci care arată ca niște planete. Astăzi, în cadrul rubricii MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, vorbim despre locul care încă rămâne un mister pentru oamenii de știință.
Nu există prea multe informații despre Valea Planetelor, în afară de câteva fotografii care circulă pe internet. Potrivit explorersweb.com, valea se întinde pe 30 de kilometri, rocile sunt de diferite dimensiuni și forme, iar unele dintre ele par chiar vii. Asemănarea cu planetele a fost făcută de tuaregi, vechi locuitori ai deșertului. Antropologii cred că stelele și planetele erau foarte importante în mitologia lor religioasă, înainte de apariția Islamului. Din păcate, multe informații s-au pierdut din cauza lipsei unor scrieri care să le documenteze tradițiile. În limba lor, tuaregii numesc aceste roci „Kawakeb”, care înseamnă „planete”.
Trovanții, pietre vii care cresc
Deși rocile arată ca niște planete, ele sunt rezultatul unor procese geologice foarte complicate. Astfel de roci se formează doar în câteva locuri pe Pământ. Se numesc „trovanti” și sunt un amestec de nisip, argilă și calcar. Un lucru foarte interesant despre trovanti este că aceștia „cresc”. Atunci când ploaia ajunge pe aceste roci, se produce o reacție chimică între minerale și substanțele din piatră, ceea ce face ca roca să se mărească treptat. De-a lungul milioanelor de ani, vântul și apa au erodat aceste roci, dându-le diferite forme.
Deșertul Libiei nu este singurul loc unde pot fi văzuți trovanți. Avem și la noi, în România. Pe valea Bălănesei, la aproximativ un kilometru de satul Ulmet, comuna Bozioru, județul Buzău, se regăsesc Trovanții de la Ulmet, numiți și „Trovanții de la Bozioru” sau „Babele de la Ulmet”, despre care poți afla mai multe de aici. Stâncile au fel și fel de forme, care mai de care mai interesante și mai spectaculoase. Unele forme pot fi asemănate cu reptile, păsări sau melci, dar și cu rachete, farfurii, tobogane etc.