19 noiembrie – Ziua Mondială de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor
Abuzul și violența împotriva copiilor reprezintă o realitate dură a zilelor noastre. Fie că este fizic, sexual sau emoțional, abuzul lasă urme adânci și afectează grav dezvoltarea copilului. Pe 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Mondială de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor.
Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor se sărbătorește anual pe 19 noiembrie. O analiză Salvați Copiii România a scos la iveală faptul că peste jumătate dintre cazurile de abuz împotriva copiilor rămân nesoluționate. Convenţia Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului afirmă în mod expres că părinții au cel mai important rol în creșterea şi educarea copiilor lor – conform art. 5 din acest document. Prevenirea abuzului şi violenței împotriva copiilor este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Abuzul şi violenţa se manifestă în multe medii şi capătă forme diverse, de la violenţa verbală, la cea fizică.
119
La nivel național există o linie telefonică, gratuită și disponibilă 24 de ore din 24, dedicată celor mici, care pot reclama aici abuzurile. Este vorba despre 119, numărul unic pentru copii abuzați. El a fost înființat pentru a asigura asistență rapidă și imediată în situațiile în care există un risc asupra vieții copiilor.
La 119 poate apela orice copil care se simte abuzat, neglijat, traumatizat sau este victimă a violenței de orice tip. De asemenea, numărul poate fi apelat și de altă persoană care are cunoștință de astfel de situații. „Apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii sunt preluate și direcționate în funcție de situație, către instituțiile competente. La nivel central sau local. Numărul unic național 119 este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România. El e destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și orice alte forme de violență asupra copilului.
Scopul numărului unic 119 este acela de a oferi în mod gratuit, sprijin și asistență copiilor aflați într-o situație de pericol / urgență / criză, dar și de a oferi suport emoțional imediat.
“Viitorul sunt ei!”
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş lansează astăzi campania de informare “Viitorul sunt ei!”. Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Timiş, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Agenţia Naţională de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timişoara şi Clubul Lions Diamond Timişoara.
Se urmărește promovarea sănătăţii şi prevenirea sarcinilor în rȃndul tinerelor care sunt minore, Romȃnia deţinȃnd, din păcate, locul I în Europa în ceea ce priveşte numărul de mame minore. Astfel, conform statisticilor realizate la nivelul judeţului Timiş, numărul mamelor minore continuă să fie unul crescut, cele mai tinere devenind mame chiar de la vȃrsta de 13 ani.
Mamele minore, o statistică tristă
În anul 2021, în evidenţa instituţiei au fost 159 de mame minore, în 2022 – 153 de mame minore, în 2023 – 140 de tinere, iar în 2024, de la începutul anului şi pȃnă la începutul lunii octombrie – 100 de mame minore. Cele mai multe mame minore provin din mediul rural şi au finalizate doar studiile primare sau gimnaziale, o mică parte fiind eleve de liceu sau de şcoli profesionale.
La dezbaterea organizată la Consiliul Judeţean Timiş vor participa, alături de reprezentanţi ai instituţiilor publice şi organizaţiilor partenere, elevi de la mai multe şcoli şi licee din Timişoara. De asemenea, acest subiect este şi va continua să fie abordat de specialiştii DGASPC Timiş la întȃlnirile săptămȃnale pe care le au cu elevi din instituţiile de învăţămȃnt înscrise în cadrul proiectului “Şcoala ta în siguranţă”, iniţiat de Instituţia Prefectului Judeţului Timiş.