Cele două întâlniri organizate de Asociația Hands across Romania reprezintă începutul campaniei de informare și conștientizare a elevilor și părinților despre oportunitățile învățământului tehnologic dual din județ. Conform datelor Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), în anul școlar 2023 – 2024, Timișul s-a clasat pe locul 12 la nivel național în ceea ce privește gradul de ocupare a locurilor disponibile pentru învățământul tehnologic dual. Ponderea învățământului dual în județul Timiș este de 7,2% din cei 31,3%, cât reprezintă învățământul profesional.
Un rol important în viața elevilor îl joacă dirigintele. Un diriginte dedicat și implicat își ghidează elevii, îi ajută să-și descopere pasiunile și îi motivează să stabilească obiective realiste. De asemenea, un diriginte oferă sprijin când vine vorba de orientarea în carieră și explorarea opțiunilor. Așadar, primul eveniment a fost o dezbatere despre rolul diriginților și consilierilor școlari în orientarea profesională a elevilor. La întâlnire au luat parte peste 60 de cadre didactice din județul Timiș, care au învățat cum le pot fi de ajutor elevilor lor și cum pot deveni un mentor de încredere.
Oportunitatea învățământului tehnologic dual
„Ce ne-am propus în cadrul proiectului „Meseria – viziunea viitorului meu” este să informăm cadrele didactice, elevii și părinții despre oportunitatea învățământului tehnologic dual. Ca să avem cât mai mulți tineri integrați pe piața muncii. Prin aceste sesiuni de formare a diriginților și consilierilor școlari ne dorim să aibă în vedere și opțiunea învățământului dual în sesiunile de consiliere profesională.
De asemenea, un rol cheie îl are mediul de afaceri. Cu sprijinul doamnei Florica Chiriță, președintele CCIAT, am avut o întâlnire extrem de consistentă cu reprezentanții firmelor din județul Timiș. Provocările pentru reușita învățământului dual sunt multe. Am reușit să identificăm mare parte dintre problemele cu care se confruntă angajatorii. În continuare partea de informare a copiilor și părinților este una dintre problemele majore. Misiunea noastră este să facilităm accesul la informații și să fim liantul dintre familii, școală și mediul de afaceri”, a declarat Mihaela Sandu, președinte Asociația Hands across Romania.
Ce-a dea doua întâlnire, dedicată reprezentanților mediului de afaceri, a avut loc la Centrul Regional de Afaceri. Evenimentul a reunit atât reprezentanți ai unor companii multinaționale, cât și reprezentanți ai unor firme locale. Pentru toți învățământul tehnologic dual reprezintă o opțiune de a crește calitatea și profesionalizarea forței de muncă.