COMORILE MUZEELOR – Ploscuță de pelerin cu Sfântul Mina, la MNaB
Cum ar fi să călătorești în timp și să descoperi obiecte care păstrează povești dintr-o lume de acum aproape 1.700 de ani? La Muzeul Național al Banatului există o astfel de comoară – o ploscuță de pelerin din lut, decorată cu imaginea Sfântului Mina, protector al călătorilor.
Cine a fost Sfântul Mina?
Sfântul Mina, sărbătorit în fiecare an pe 11 noiembrie, a fost un soldat roman care a trăit în Egipt în perioada împăratului Dioclețian. După ce a fost martirizat pentru credința sa, legenda spune că două cămile i-au purtat trupul până la locul unde a fost ridicată o mănăstire în cinstea lui – Abu Mina, aflată în nordul Egiptului. Mănăstirea a devenit un important loc de pelerinaj, iar Sfântul Mina a fost venerat de-a lungul secolelor ca ocrotitor al călătorilor, marinarilor și al celor aflați în nevoie.
Ce este o ploscuță de pelerin?
În acele vremuri, pelerinii care vizitau locuri sfinte, precum mănăstirea Abu Mina, obișnuiau să cumpere aceste vase din lut ca suveniruri. Ploscuțele erau mici recipiente, decorate cu imaginea Sfântului Mina, în care se păstrau apă sau ulei sfințit, considerate a avea puteri vindecătoare. Pelerinii le luau acasă, sperând că aceste mici vase îi vor proteja pe ei și pe cei dragi.
O comoară descoperită la Dierna
Ploscuța din colecția Muzeului Național al Banatului a fost descoperită la Dierna (Orșova). Este realizată din lut alb și are o formă rotundă, aplatizată, cu două toarte. Decorul său este impresionant: pe ambele părți este gravată imaginea Sfântului Mina, în poziție de rugăciune, flancat de două cruci și având la picioare două cămile îngenuncheate. Deși are doar 9 cm înălțime, acest obiect spune o poveste imensă despre credință, curaj și tradiții care au străbătut secolele.
Pelerinii credeau că apa sau uleiul sfințit din aceste vase erau impregnate cu harul Sfântului Mina. Chiar și după ce lichidul era consumat, ploscuțele continuau să fie păstrate ca talismane, pentru că se credea că ele însele păstrau puterea sfântului.