13 noiembrie – Ziua Bibliei. De ce este așa importantă principala carte a religiei creștine
Începând cu anul 2006, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod, în fiecare an, în 13 noiembrie, este sărbătorită Ziua Bibliei.
În toate religiile creștine Biblia, o colecție de cărți sacre, are o însemnătate aparte și este cea mai răspândită carte din lume. Ea este alcătuită din Vechiul Testament și Noul Testament. La scrierea sa au luat parte peste 40 de autori. Printre aceștia se numără Moise, care a scris mare parte din Vechiul Testament, Isaia, Osea și Pavel. Cel din urmă a scris o mare parte din Noul Testament. Cu toții au consemnat în paginile care formează astăzi Biblia întâmplări care arată cum era relația lui Dumnezeu cu poporul Său. Această carte sfântă ne îndeamnă, prin povestirile sale și prin învățături, să fim mai buni și să ne iubim unii de alții.
Pe lângă faptul că este serbată Ziua Bibliei, tot azi oamenii își amintesc și-l pomenesc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Acesta a avut un rol important în viața bisericii și a credincioșilor, fiind considerat cel mai mare exeget al cărții sfinte. Preotul Constantin Coman spune că ceea ce a făcut Ioan Gură de Aur nu va mai putea face cineva. „Este, fără îndoială, cel mai mare exeget al Sfintelor Scripturi din toate timpurile și cu greu își poate cineva închipui că va fi depășit vreodată de altcineva, până la sfârșitul veacurilor”, spune, potrivit basilica.ro, preotul Constantin Coman.
Care sunt cărțile sfinte ale celorlalte religii
În lume există mai multe religii, iar oamenii aleg în care să creadă. Atunci când vrei să înțelegi o altă religie, cea mai simplă metodă este să citești cartea sfântă de care aceasta se leagă. În timp ce credincioșii au Sfânta Biblie, cu Vechiul și Noul Testament, islamiștii au Coranul. Ei cred într-un singur zeu atotputernic, numit Allah. Coranul, care este format din două secțiuni principale (Medina și Mecca), reprezintă, în credința lor, cuvântul complet și neinterpretat al lui Allah.
Iudaismul este o altă religie, cunoscută ca fiind strămoșul religios al creștinismului. Personajul reprezentativ când vine vorba de iudaism este Avraam. El apare și în creștinism și islamism. Avraam este considerat părintele religiei și poporului evreiesc, iar cartea sfântă poartă numele de Tora. Cea mai veche religie dintre toate este hinduismul, iar cele mai vechi texte sacre hinduse poartă numele de Vedele. Budiștii nu cred într-o divinitate creatoare. La ei textele sfinte provin de la Buddha sau de la alți discipoli. Printre cărțile pe care aceștia le venerează se numără Canonul Pali sau Tripitaka, Marile etape ale iluminării și Cartea tibetană a morților.
Dicționar
Exegeză: interpretare, comentare, explicare istorică și filologică a unui text literar, religios, juridic;
Discipol: persoană care adoptă, urmează și continuă doctrina, învățătura, principiile cuiva.