Rețelele sociale și copiii. O țară vrea să interzică accesul celor sub 16 ani
Tehnologia influențează atât de mult viața celor mici, și nu numai, astfel încât comportamentul acestora s-a schimbat de-a lungul anilor. Rețelele sociale și copiii sunt într-o relație foarte strânsă, iar acest lucru îi îngrijorează atât pe părinți, cât și pe politicieni. O țară vrea să interzică, prin lege, accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale.
Este vorba despre Australia. Guvernul de acolo vrea să facă o nouă lege prin care să oprească copiii mai mici de 16 ani să folosească rețelele de socializare. Prim-ministrul Anthony Albanese spune că această lege este gândită să îi protejeze pe copii de lucrurile dăunătoare pe care le pot întâlni pe internet. „Facem asta pentru părinți. Și ei, la fel ca mine, sunt foarte îngrijorați de siguranța copiilor noștri online. Vreau ca familiile din Australia să știe că guvernul este de partea lor”, a declarat prim – ministrul, potrivit bbc.com.
Deși încă se discută despre detalii, guvernul a spus că cei care folosesc deja rețelele de socializare vor putea să le folosească în continuare. Totuși, nu va fi permis ca părinții să facă excepții și să dea permisiunea copiilor sub 16 ani să aibă conturi noi. În schimb, companiile care dețin aceste rețele vor fi cele care trebuie să se asigure că respectă legea.
Întrebat dacă ar fi mai bine să-i învățăm pe copii cum să folosească internetul în mod sigur, prim-ministrul a spus că o astfel de metodă nu ar fi suficientă. Asta pentru că tinerii nu au aceleași puteri ca firmele mari de tehnologie. „Eu însumi mai văd lucruri pe internet pe care nu vreau să le văd, darămite un copil de 14 ani. Aceste aplicații au algoritmi puternici care influențează comportamentul utilizatorilor”, a explicat el.
Când urmează să intre în vigoare legea
Prim-ministrul a adăugat că nu vor exista pedepse pentru cei care încalcă legea. În schimb, o agenție specială din Australia, eSafety Commissioner, va verifica dacă legea este respectată. Dacă legea este aprobată, va intra în vigoare peste un an. Apoi, va fi analizată pentru a vedea dacă funcționează bine.
Mulți experți spun că rețelele de socializare pot fi dăunătoare pentru sănătatea mintală a adolescenților. Totuși, nu sunt siguri dacă interzicerea completă este o soluție bună. Unii cred că interzicerea accesului doar amână momentul în care tinerii vor ajunge oricum să folosească aplicații precum TikTok, Instagram sau Facebook. Aceștia consideră că ar fi mai bine să fie învățați cum să navigheze în siguranță pe internet. În trecut, alte țări au încercat măsuri similare, dar au avut dificultăți. Fie pentru că au existat proteste din partea companiilor de tehnologie, fie pentru că mulți utilizatori au reușit să ocolească regulile de verificare a vârstei.
Un grup mare care apără drepturile copiilor din Australia nu este de acord cu această lege. Spun că este prea „dură”. Ei cred că în loc să interzică rețelele de socializare, guvernul ar trebui să pună reguli mai stricte pentru ca acestea să fie mai sigure pentru copii. De asemenea, și ONU spune că e important să găsim metode care să le permită copiilor să se bucure de avantajele internetului, dar în siguranță.
Pe de altă parte, mulți părinți și alte grupuri susțin ideea interzicerii accesului. În acest fel, cred ei, copiii ar fi protejați de conținut dăunător, informații false, bullying și alte presiuni sociale.