Black Friday România 2024. Istoria acestei zile pline de… cumpărături
Pe data de 8 noiembrie începe Black Friday România 2024. Aflați istoria acestei zile pline de… cumpărături.
Ziua de Black Friday reprezintă ziua din an în care oamenii își pot cumpăra la prețuri foarte reduse obiecte de care au nevoie sau la care visează de foarte mult timp. În fiecare an magazinele concurează pentru a oferi cele mai bune prețuri în această zi pentru a atrage publicul.
Cea mai aglomerată zi de cumpărături
Black Friday a început în Statele Unite în anul 1952. La început, această zi era numită Sesiunea de Cumpărături de Crăciun. Abia în ultimele decenii a primit numele pe care îl poartă și astăzi. Începând cu anul 2005, ziua de Black Friday a devenit cea mai aglomerată zi de cumpărături din an. Se cumpără atât de mult încât unele magazine își deschid porțile deja la miezul nopții. Probabil ați văzut și voi videoclipuri cu oameni care se îmbulzesc în magazine pentru a cumpăra blenderul mult dorit la un preț de nerefuzat.
În România, ziua de Black Friday a fost importată în anul 2011. Categoria care cumpără cel mai mult în ziua de Black Friday sunt bărbații și tinerii cu vârste cuprinse între 24-34 ani.
Înșelătorie sau afacere bună?
Mulți sunt de părere că Black Friday este doar o modalitate pentru magazine de a păcăli publicul. Au mai existat cazuri în care aceste magazine au crescut prețurile cu câteva zile înaintea zilei de Black Friday. De ce ar face asta vă întrebați? Pentru ca reducerile să nu fie atât de mari pe cât ar crede publicul. In plus, e greu de urmarit prețul real, pentru că în ziua de Black Friday situația poate fi foarte dinamică. Ofertele sunt actualizate din oră în oră, iar stocurile se pot epuiza rapid.
“Reducerile de preț sunt o oportunitate binevenită atât pentru #consumatori, cât și pentru operatorii economici. Cu toate acestea, este esențial ca fiecare consumator să se informeze temeinic pentru a se asigura că beneficiază cu adevărat de aceste oferte, in special in perioada marilor #reduceri de #preturi, cum este #BlackFriday. Așadar, recomandam consumatorilor verificarea preturilor prin consultarea site-urilor care afiseaza preturi comparative pentru acelasi produs, practica ce a dus la imbunatatirea constanta a modalitatilor de prezentare a preturilor si reducerilor de catre magazinele electronice”, scrie ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, într-o postare pe Facebook.