Cum poate tehnologia să distrugă dezvoltarea copiilor
În ultimii ani, tehnologia s-a schimbat foarte mult și ne-a transformat viața. Inclusiv modul în care cresc și se dezvoltă copiii. Acum putem să ne rezervăm bilete la film sau avion, să vorbim cu banca, să facem cumpărături sau să ne uităm la emisiuni. Toate cu doar un click, online. Dar, deși ne-a adus multe avantaje, tehnologia poate să și distrugă dezvoltarea copiilor, având un impact mare asupra modului în care copiii învață, se joacă și interacționează cu alți copii.
Dacă generația trecută de copii se juca afară, pe terenuri, alergând și jucându-se cu jucării, copiii de astăzi petrec mult timp pe telefoane, tablete și calculatoare. Este adevărat că tehnologia poate să-i ajute să învețe mai repede. Totodată, are și efecte negative asupra dezvoltării lor. Jocurile și activitățile în care copiii interacționează cu ceilalți îi ajută să fie atenți. În schimb, tehnologia, cum ar fi telefoanele sau tabletele, le captează atenția complet, iar celor mici le e greu să se concentreze pe alte lucruri.
Un timp îndelungat petrecut în fața ecranelor le poate afecta sănătatea copiilor. Le obosesc ochii, nu mai sunt la fel de activi și chiar pot avea ieșiri nervoase. Când părinții le dau telefoane doar pentru a-i liniști sau pentru a avea mai mult timp liber, copiii devin dependenți de tehnologie. Asta face ca cei mici să fie mai leneși pe termen lung.
Atenție la conținutul pe care copiii îl urmăresc
Internetul poate oferi orice informație, iar uneori copiii văd și aud lucruri nepotrivite. Unele cântece, desene animate sau filme au un limbaj neadecvat pentru copii. Deși copiii nu înțeleg toate cuvintele, le pot folosi apoi în conversațiile lor de zi cu zi. Mai mult, unele jocuri video includ scene de violență, iar copiii pot crede că violența este acceptabilă. Potrivit orchidinternationalschool.com, cercetătorii spun că atunci când copiii văd violență la televizor, pe telefon sau pe calculator, este mai probabil să fie certăreți cu părinții, frații sau alți copii.
Un alt efect important al folosirii excesive a tehnologiei este că micuții nu mai fac mișcare așa cum ar trebui. Mulți copii stau pe canapea sau în pat și petrec ore în șir cu telefonul sau tableta. Tehnologia le poate distrage atenția și de la alte activități esențiale, cum ar fi mesele sau somnul. Tehnologia reduce și interacțiunile sociale. La fel cum adulții comunică mai puțin față în față, la fel se întâmplă și cu copiii. Când stau pe dispozitive, interacționează mai puțin cu familia sau cu prietenii din vecinătate. Aceasta înseamnă că nu mai au ocazia să învețe trei abilități foarte importante: să vorbească și să socializeze, dar și să-și dezvolte gândirea pentru a rezolva probleme.
Un alt domeniu unde tehnologia poate dăuna copiilor este la școală. Cu cât petrec mai mult timp pe telefoane sau calculatoare, cu atât au mai puțin timp pentru teme, studiu sau pregătire pentru teste. Deși acestea sunt principalele efecte negative, există și altele: unii copii își pierd empatia, nu își mai exprimă emoțiile sau nu se mai pot concentra pe mai multe sarcini în același timp, din cauza timpului petrecut pe ecrane. Este bine să folosească tehnologia, dar cu măsură, pentru a se bucura de beneficiile ei.