Locuri de poveste din România. Ținutul Buzăului, parte din patrimoniul UNESCO
Un loc pe care vor să-l viziteze tot mai mult străinii, aflând de el după ce a primit statutul de Geoparc Internațional UNESCO, este Ținutul Buzăului. Astăzi, în cadrul rubricii Locuri de poveste din România, îți spunem ce poți să vezi acolo.
Ținutul Buzăului se întinde pe o suprafață de aproape 1036 km pătrați și coincide cu limitele administrative a 18 comune. Asociația cu același nume a reiterat în anul 2020 parteneriatul cu Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București și a aplicat oficial pentru statutul de Geoparc Internațional UNESCO. În septembrie 2021 a avut loc vizita de evaluare, iar în 2022 Ținutul și-a primit statutul.
În zonă locuiesc circa 43.000 de munteni, cu o tradiție a locuirii care se întinde cel puțin până în epoca bronzului. Adică pe lângă că te poți bucura de peisaje de poveste, ai ocazia de a vedea și cum trăiesc oamenii la sat și ce obiceiuri din străvechi încă păstrează. Sunt atât de multe lucruri de care te poți bucura în Ținutul Buzăului că ar trebui să stai în zonă o săptămână. Focurile Vii se numără printre cele mai interesante obiective turistice din zonă. Aflate în apropierea satului Terca, acestea ar aproape neîncetat, direct din pământ. Potrivit tinutulbuzaului.org, sursa acestor flăcări este metanul care ajunge la suprafață în mod natural, după o călătorie de la peste 3 km adâncime.
În mai multe locuri din Ținutul Buzăului te poți bucura și de vulcanii noroioși. Unii dintre aceștia dau naștere lavelor de noroi, pe când alții generează mici explozii, complet inofensive, dar care imită la o scară mică erupțiile vulcanilor din Hawaii sau a lui Stromboli.
Dacă ți-ar spune cineva că poți vedea, în România, cenușă care provine de la vulcani preistorici ai fi curios să afli unde? Cu siguranță da. Ei bine, Ținutul Buzăului „găzduiește” cenușa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de 10 milioane de ani. „Cenușa este formată din particule microscopice de sticlă vulcanică și cristale, care au fost sparte în timpul unor explozii vulcanice, aruncate în atmosferă și purtate de vânt în jurul globului. Știm că cenușa din Ținut a fost adusă de vânt, știm că a venit de departe, dar nu știm încă din ce colț al planetei provine. Aici poți vedea cenușă de culoare albă, verde, gri sau chiar roz”, se arată pe tinutulbuzaului.org.
Printre atracțiile turistice din zonă se mai numără trovanții, masivele de sare, chilimbarul, așezările rupestre, fundul unei mări preistorice, rămășițele ultimelor ere glaciare.