Vă povestim astăzi despre Halloween și legătura lui cu Ziua Morților, sărbătorită de români.
Zilele acestea internetul a fost plin de clipuri video și imagini legate de Halloween. Costumații, rețete de mâncare, ponturi pentru cele mai spectaculoase decorațiuni, iar lista poate continua. Halloween-ul este sărbătorit aproape în toată lumea. Și toată lumea știe că sărbătoarea e atribuită americanilor, însă originile sale au legătură cu un festival ținut de celții europeni, numit „Samhain”. Se spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, sufletele celor morți pot veni în lumea celor vii. Pentru a împiedica acest lucru, oamenii au început să își decoreze casele cât mai înfricoșător, să se costumeze și să facă gălăgie.
Un element reprezentativ pentru Halloween este dovleacul. Legenda lui pleacă din Anglia. De la un om zgârcit și viclean pe nume Jack O ‘Lantern. Se spune că păcălea pe toată lumea. Ar fi reușit să îl păcălească inclusiv pe Diavol. În ziua în care a murit, mai exact 31 octombrie, Jack nu a fost primit nici în Rai, nici în Iad. A primit doar o bucată de jar pe care a băgat-o într-un nap (cartof dulce) cu care și-a luminat drumul. Mai târziu, napul a fost înlocuit cu dovleacul. Motivul? Cel din urmă este mai încăpător pentru cărbunele încins. Un alt obicei, pe care copiii din Anglia îl practică în mod special, este „Trick – or – treat” (Ne dați ori nu ne dați). Aceștia se costumează înfricoșător și merg din casă în casă pentru a speria oamenii și pentru a primi dulciuri, bomboane sau bani.
Luminația sau Ziua Morților, un fel de Halloween românesc
Dacă americanii au Halloween-ul, noi sărbătorim, în 1 noiembrie, Ziua Morților sau Luminația. Asemănarea dintre cele două constă în faptul că, de Ziua Morților, se spune că sufletele celor decedați vizitează lumea celor vii. Americanii vor să împiedice acest lucru, însă pentru români e un motiv de bucurie. Oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir să planteze flori și aprind lumânări. Apoi se roagă pentru cei dragi care nu mai sunt printre ei.
Luminația, numită de cele mai multe ori Ziua Morților, este de fapt o sărbătoare catolică, tot de origine celtică, pe care și ortodocșii au preluat-o. Ea a fost adusă pentru început în regiunile din nord – vestul și sud – vestul țării, potrivit crestinortodox.ro. Simbolul suprem al sărbătorii este lumânarea. În noaptea din 1 spre 2 noiembrie cimitirele sunt luminate mai mult ca niciodată de o mulțime de candele. Este, de asemenea, un moment în care oamenii se întâlnesc, povestesc și își aduc aminte de momentele petrecute cu cei dragi care au murit.
Dicționar
Celți: veche populație europeană care a locuit în Galia. Este vorba despre regiunea Europei de Vest care includea nordul Italiei moderne, Franța, Belgia, Elveția occidentală și părți ale Olandei și Germaniei.