Locuri de poveste din România. Muzică simfonică printre lilieci
Cea mai lungă peșteră din județul Timiș, aflată pe raza satului Românești, comuna Tomești, găzduiește și anul acesta concerte de muzică simfonică. Unul dintre ele are loc duminică, 27 octombrie, de la ora 13:00. Astăzi, în cadrul rubricii Locuri de poveste din România vorbim despre peșteră și tradiția evenimentelor de acest gen.
Concertul simfonic marchează 40 de ani de concerte simfonice în Peștera Românești. Primul concert simfonic din peșteră a avut loc în data de 27 septembrie 1984. Concertul a fost inițiat de psihiatrul Constantin Lupu, iar la el au participat 660 de persoane. Orchestra Operei Naționale Române din Timișoara va concerta weekendul acesta alături de maestrul Ovidiu Rusu, soliștii Gabriela Varvari (mezzosoprană) și Cristian Bălășescu (tenor) și dirijorul Hermann Szabolcs. Din program fac parte lucrări celebre ale compozitorilor W. A. Mozart, G. Bizet, J. Strauss, F. Lehar și E. Kalman. Accesul publicului din poieniță va fi permis după ora 12:30, iar intrarea este liberă.
Martori vor fi, ca în fiecare an, locuitorii peșterii, adică liliecii. Încăperea în care are loc concertul mai e numită și „Sala liliecilor”. De la an la an s-a observat o creștere a populației, semn că muzica simfonică e pe placul lor și nu-i alungă, așa cum ar crede unii.
Peștera Românești, un monument al naturii
Situată pe versantul stâng al văii Pustânii, la 2,2 km de confluența acestei văi cu Bega Poienilor, natura a construit lent în decursul a mii de ani adevărate opere de artă, iar Peștera Românești se numără printre ele. Aceasta este săpată în rocile calcaroase din versantul nordic al Dealului lui Filip, se află la cota 340 m și are o lungime totală de 370 m. Unii speologi cred, potrivit Primăriei Tomești, că peștera are avea o lungime de 1050 m, făcând parte din categoria peșterilor mijlocii.
Peștera este dispusă orizontal pe trei etaje. Intrarea în peșteră orientată N-NV este lată de 9,5 m și înaltă de 2 m, fapt ce permite o iluminare difuză până la cca. 70 m. Pe această porțiune pereții sunt înverziți de alge. În interiorul peșterii se regăsesc mai multe grupuri de stalactite și stalagmite, iar zona cea mai frumoasă este o sală înaltă, asemănătoare unei biserici, fiind numită de cercetători „la cruce”.
Dicționar
Speologie: știință care are ca obiect explorarea și studiul complex al peșterilor.