POVEȘTILE CULORILOR. DesFacerea Lumii, o expoziție prezentată în premieră
Fiecare artist este diferit, iar acest lucru se observă cel mai bine în lucrările sale. De asta fiecare expoziție are farmecul ei și niciodată nu te poți plictisi. Mereu ai ceva de descoperit. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre expoziția DesFacerea Lumii, prezentată în premieră la Timișoara.
Fundația Art Encounters invită publicul iubitor de artă la expoziția DesFacerea Lumii, care e formată din lucrările recente ale duo-ului artistic Anca Benera și Arnold Estefán, prezenți pe scena internațională de peste zece ani și expuși în cele mai prestigioase instituții și bienale din lume. Expoziția punctează un moment important într-o colaborare strategică dintre Fundația Art Encounters și Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) din Berlin, una dintre cele mai relevante instituții de artă contemporană germane, axată pe dimensiunile socio-politice și discursive ale artei.
Expoziția DesFacerea Lumii, curatoriată de Krisztina Hunya și Diana Marincu, include o producție nouă, realizată cu sprijinul Fundației Art Encounters, alături de lucrarea Rehearsals for Peace prezentată la n.b.k. Berlin în 2023, și o serie de proiecte recente ale artiștilor, expuse pentru prima dată în orașul de pe Bega. Vernisajul are loc în 24 octombrie, de la ora 18:00, în spațiul expozițional al Fundației Art Encounters din Timișoara.
Timișoara, un oraș special pentru cei doi artiști
Anca Benera și Arnold Estefán sunt stabiliți în prezent la Viena. Totuși, Timișoara este orașul cu care artiștii mențin o conexiune aparte. Acesta a fost și locul în care și-au început primele proiecte colaborative, la începutul anilor 2000. Practica lor artistică se bazează pe cercetare, explorând tiparele ascunse din spatele unor narațiuni istorice, sociale sau geopolitice. Lucrările lor se exprimă printr-o varietate de genuri, formate și medii. Cum ar fi instalații, video, sculptură sau performance. Printre temele investigate în proiectele recente se numără legăturile dintre evenimentele istorice și schimbările climatice, ecologia și politica resurselor.
Expoziția DesFacerea Lumii extinde aceste preocupări către ecologia relațiilor dintre natură și cultură, invitând la o reevaluare a distincțiilor tradiționale dintre aceste concepte. În noua lucrare DesFacerea Lumii, prezentată la Art Encounters, artiștii reimaginează sculptura Cumințenia pământului de Constantin Brâncuși într-o replică la scară 1:1, realizată din sare și amplasată în natură. Ei documentează procesul de transformare a sculpturii prin interacțiunea cu animalele și influențele meteorologice.
Lucrările lor au fost prezentate recent la Manifesta 15, Barcelona (2024), CreativeTime Summit, New York (2024), 1st Klima Biennale, Viena (2024), 5th Kyiv Biennial (2023), Museum Tinguely, Basel (2022), Whitechapel Gallery, Londra (2022), Galleria Trafo, Budapesta (2022), Migros Museum, Zurich (2021), Muzeul MUCEM, Marseille (2019) și mumok, Viena (2017), printre altele.