Cupa Justiției. Elevii luptă împotriva traficului de persoane
Asociația LOGS împreună cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara organizează astăzi, 18 octombrie, Cupa Justiției. Șase echipe de elevi din județul Timiș joacă fotbal și luptă împotriva traficului de persoane, marcând Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.
Evenimentul sportiv, început în 2016 și amânat pentru doi ani datorită pandemiei, continuă în 2024 în județul Timiș, la Liceul Teoretic din Recaș și aduce împreună peste 50 de elevi jucători de fotbal de la diferite licee din județul Timiș alături de elevi și public susținător. „Pericolul exploatării online pentru tineri rămâne o situație de urmărit în România. Dorim să promovăm informații care să-i păstreze pe copii și tineri de siguranță. Prin fotbal, mobilizăm din nou tineri atât jucători, cât și participanți, la care ajungem cu sfaturi la care poate nu am ajunge altfel. Și de ce nu, milităm pentru sport și o viață sănătoasă. Hobby-uri care îi pot direcționa către o carieră și prietenii bune”, spune Flavius Ilioni Loga, organizator Cupa Justiției și președinte al Asociației LOGS.
Situația cazurilor identificate și notificate în sistemul românesc antitrafic
Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din România, în anul 2023 au fost identificate și înregistrate în sistemul antitrafic din România 451 de victime ale traficului de persoane. Dintre acestea, 77% erau femei, iar 70% dintre victime au fost recrutate de către persoane din cercul apropiat, cum ar fi prieteni, vecini sau chiar rude. Majoritatea victimelor, 63%, au fost exploatate sexual, 15% au fost exploatate prin muncă, iar 8% prin cerșetorie. Aproape jumătate dintre victime erau minore, dintre care 40% erau fete și 9% băieți.
„Alături de partenerii de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și cu suportul Ambasadei Franței la București, derulam campanii de informare pentru tineri privind riscul exploatării în special în mediul online. Folosim resurse grafice adaptate tinerilor și copiilor. Oferim training și formare pentru specialiști care lucrează cu copii în zona de vest a țării. Totul pentru a identifica situațiile de risc și pentru a crea cât mai multă diseminare de informații privind acest fenomen grav din România”, mai spune Flavius Ilioni Loga.
Indicatorii traficului de persoane includ lipsa documentelor de identitate, controlul strict al mișcărilor sau comunicării, condiții de muncă precare sau forțate, semne de abuz fizic sau emoțional și teama sau reticența de a solicita ajutor. În mediul online pot exista solicitări de informații personale sau intime, manipulare emoțională, promisiuni false de locuri de muncă sau beneficii financiare, insistența asupra secretului. De asemenea, pot exista și amenințări sau șantaj pentru a forța victimele să producă conținut cu caracter sexual. Orice situație de risc poate fi semnalată Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane prin TELVERDE – 0800.800.678 sau direct la Serviciul de urgență 112.