Pavel Ciurea, unul dintre cei mai buni elevi la matematică. Cum crede că ar trebui predată această materie
La numai 18 ani, Pavel Ciurea este unul dintre cei mai buni elevi la matematică. Pasiunea a descoperit-o de mic. Cândva între clasele a V-a și a VI-a, când a participat pentru prima dată la un concurs. De atunci, s-a dedicat în întregime studiului, petrecând aproximativ 60 de ore pe săptămână rezolvând probleme.
România a fost adusă în prim – planul competițiilor internaționale de Pavel. Acesta a câștigat două medalii de aur consecutive la Olimpiada Internațională de Matematică (IMO). De asemenea, în 2023, echipa României din care a făcut parte și tânărul s-a clasat pe locul 4 la nivel mondial și pe locul 1 în Europa. Însă, pentru Pavel, succesul nu este doar despre medalii. Este și despre impactul pe care îl poate avea asupra generațiilor viitoare de elevi. Prin exemplul său, el dorește să inspire alți tineri să descopere frumusețea matematicii și să lupte pentru excelență, indiferent de provocările întâmpinate.
Prin înscrierea sa în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, el subliniază importanța recunoașterii tinerelor talente la nivel național și nevoia de a le oferi sprijinul necesar pentru a rămâne în țară. „Pentru ca astfel de talente să rămână și să contribuie la viitorul României, este esențial să ne arătăm recunoștința și să investim în educație”, susțin organizatorii campaniei. Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” este o platformă ideală pentru a pune în valoare asemenea modele de succes. Pavel este, fără îndoială, unul dintre cei mai valoroși ambasadori ai generației sale. Prin această inițiativă, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României își propune să promoveze și să susțină tinerele talente care, prin dedicare și muncă, contribuie la viitorul României.
Cum i-ar plăcea tânărului să fie predată matematica
Participarea la olimpiadele internaționale de matematică i-a adus lui Pavel, pe lângă medalii, și o perspectivă unică asupra modului în care matematica ar trebui predată. „Matematica ar trebui predată ca o poveste. Nu ca un set de formule pe care elevii să le memoreze. Esențial este să dezvoltăm gândirea logică a elevilor, ceea ce îi va ajuta în viață, indiferent de cariera pe care o vor alege”, a afirmat el.
Cu toate aceste realizări excepționale, Pavel nu ezită să evidențieze provocările cu care se confruntă elevii olimpici în România. El subliniază lipsa unui sprijin consistent din partea sistemului educațional și comparațiile dificile cu țările care investesc masiv în pregătirea elevilor pentru competițiile internaționale. „Este greu să concurezi cu țări precum China sau SUA. Au sisteme dedicate doar pregătirii pentru olimpiade. În România, profesorii fac adesea muncă voluntară, iar bugetele pentru pregătire sunt foarte reduse”, a mai explicat Pavel Ciurea.