Unul din articolele vestimentare care a dăinuit de-a lungul timpului este „chore coat”, numită de cele mai multe ori haină de lucru. Este vorba despre acea cămașă care nu este foarte elegantă și care poate fi integrată în aproape orice ținută. Astăzi, în cadrul rubricii PRIN LUMEA MODEI, vă spunem povestea cămășii „chore coat”.
Haina își are originea în Franța secolului al XIX-lea, potrivit analogshift.com. Inițial ea a fost făcută din bumbac rezistent și era colorată cu un albastru special, care era capabil să ascundă petele. Era numită „bleu de travail”, adică „albastru de lucru”, și a devenit uniforma obișnuită pentru fermieri, muncitori, mecanici și alte categorii asemănătoare. Prin anii 1920, câteva mărci franceze, precum Vetra, Le Laboureur și Mont Saint Michel, au început să producă în masă aceste haine. Apoi, au ajuns rapid și în Statele Unite. Acolo, Levi Strauss & Co. fabrica deja un model similar încă din anii 1880, cunoscut sub numele de „Sack Coat” (Haină Sac). Mai târziu, și Carhartt a început să fabrice o variantă a hainei. Era numită „Engineer Sack Coat” sau simplu „The Coat”. În timp, au apărut noi modele din materiale variate precum bumbac de pânză și denim.
În 1928, haina era produsă și într-o variantă maro, iar în anii 1930 au fost adăugate câteva detalii importante. Cum ar fi gulerul din catifea și căptușeala opțională, care ține de cald. În 1954, au fost aduse schimbări menite să facă haina mai confortabilă. Tot atunci a fost creat și un design care permitea mai multă libertate de mișcare la umeri.
„Chore coat” astăzi
Astăzi, haina de lucru este disponibilă în multe alte culori și stiluri. A fost regândită pentru a fi mai elegantă și a devenit un element important în modă. Deși poate părea ironic că oamenii din birouri poartă haine destinate muncii fizice, acest lucru s-a întâmplat și în alte cazuri în istoria modei. Și tricoul, jacheta militară și bocancii au avut inițial un scop strict utilitar. După ce au fost purtate de veteranii de război, au devenit atât de populare încât astăzi puțini își mai amintesc originea lor.