Locuri de poveste din România. Muzeul Recordurilor Românești
Din multitudinea de muzee pe care le putem vizita, unul are un farmec aparte. Deși este foarte interesant, puțină lume știe de existența sa. Astăzi, în cadrul rubricii Locuri de poveste din România, vorbim despre Muzeul recordurilor românești și „comorile” sale. Instituția găzduiește peste 100 de colecții fascinante.
Aflat pe strada Parfumului din București, muzeul găzduiește cele mai mari colecții din lume de tirbușoane, fiare de călcat și trivete (suporturi utilizate pentru protejarea suprafețelor de talpa fierbinte a călcătorului), precum și altele la fel de impresionante. Lista este completată de colecția de filatelie românească, colecția de aparate foto și altele.
Reprezentanții muzeului sfătuiesc vizitatorii să-și aloce minim două ore pentru vizitarea colecțiilor. Potrivit acestora, numai o secțiune necesită cel puțin 30 de minute. Programul de vizitare al muzeului este de luni până vineri, între orele 11:00 – 19:00, ultima intrare fiind posibilă la ora 18:00. Sâmbăta și duminica programul de vizitare este între orele 11:00 – 17:00, cu ultima intrare la ora 16:00. Luna aceasta vizitatorii beneficiază și de o reducere. Adulții plătesc 30 lei pentru vizitarea unei secțiuni și 60 lei pentru acces la toate secțiunile, în timp ce pentru copii costul biletelor este de 15 lei / secțiune și 30 lei / toate secțiunile.
Colecții intrate în Cartea Recordurilor
Colecția de fiare de călcat deținută de Muzeul recordurilor românești este cea mai mare din lume. În 2016 ea a fost certificată internațional, iar astăzi este formată din peste 35.000 de piese. Vizitatorii au ocazia să vadă ce călcătoare se foloseau în diferite perioade ale istoriei și să le afle poveștile. Strâns legată de această colecție este și colecția de trivete. În 2016, colecția a fost declarată record mondial, iar de atunci au fost adăugate multe alte obiecte, astfel încât astăzi numără peste 15.000 de piese.
O altă colecție recunoscută de Cartea Recordurilor și găzduită de Muzeul recordurilor românești este cea de tirbușoane. Aceasta a fost recunoscută în 2015 și, la fel ca în cazul celorlalte două colecții, numărul de piese a depășit cifra de 30.000. Deși pare un obiect banal, cu care desfaci sticle de băuturi, vizitarea colecției te va face să-ți schimbi părerea. Tirbușonul s-a folosit și pentru a deschide sticluțe de parfum, sticle de medicamente și chiar borcănașe de cerneală.
„Din dorința lor de a deschide sticlele, oamenii nu doar au încercat să le deschidă din ce în ce mai repede dar, atunci când istoria a permis, au făcut acest lucru într-un stil deosebit. Această colecție va arăta evoluția tirbușonului de la începuturile lui, trecând prin brevetele mondiale pentru tirbușoane mecanice complexe până la cele mai noi modele pe care le folosim astăzi. Nu există niciun alt loc în care puteți vedea atât de multe brevete și designuri pentru un dispozitiv ca acesta, deseori lipsit de apreciere”, transmit reprezentanții muzeului.
Muzeul recordurilor românești mai deține și cea mai mare colecție de obiecte cu tema florii de colț. Cuprinde peste 5.000 de obiecte. În 2017, când a fost obținut recordul, colecția cu tema florii de colț avea 2.754 de piese.