Majorarea alocațiilor va fi de 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Concret, alocațiile pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități vor crește de la 719 lei la 794 lei. De asemenea, alocațiile copiilor care au peste doi ani vor crește de la 292 lei la 323 lei. „Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Reamintim că alocațiile de stat pentru copii au crescut și anul acesta, în ianuarie, cu 13,8%.
Sprijin pentru părinții de îngeri
O altă măsură a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale vizează părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani. Aceștia vor beneficia, complet gratuit, de 10 ședințe de consiliere psihologică pentru depășirea traumelor emoționale. Întâlnirile vor putea fi făcute în termen de șase luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului.
Guvernul a aprobat și metodologia de punere în aplicare a prevederilor legate de legea privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați, numită și „Ziua Părinților de Îngeri”. Documentul stabilește modalitatea în care se vor deconta ședințele de consiliere psihologică. „Ședințele de consiliere psihologică sunt asigurate de către psihologi atestați de Colegiul Psihologilor din România. Orice persoană care trece printr-o asemenea traumă are nevoie de sprijin specializat și cred că este important să știe și să simtă că nu este singură”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, potrivit unui comunicat de presă.
Înscrierea părinților se face pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată. De ședințele de consiliere psihologică vor beneficia ambii părinți, atât individual, cât și împreună.