Pe parcursul unui an au loc mai multe evenimente astronomice interesante. În 8 și 9 octombrie are loc unul dintre ele, mai exact o ploaie de stele căzătoare. Acestea vor putea fi văzute imediat după lăsarea întunericului.
Ploaia de meteori numită Draconide nu este cea mai spectaculoasă din an, însă are și ea farmecul ei. Spre deosebire de alte ploi de meteori, care se văd cel mai bine dimineața devreme, meteoriții Draconidelor pot fi văzuți seara, după ce se întunecă. Asta pentru că punctul din care par să vină acești meteori este constelația Draco, Dragonul, care se află pe cerul din partea nordică. Draco este o constelație circumpolară, ceea ce înseamnă că pare să se rotească în jurul Stelei Polare o dată la 24 de ore. Asta înseamnă că Draco este mereu vizibilă în emisfera nordică atunci când cerul este senin.
Când se văd stelele căzătoare
Conform Societății Americane de Meteori, Draconidele sunt o ploaie de meteori variabilă, adică se poate să vedem câteva stele căzătoare, iar uneori poate chiar mai multe. De obicei, în timpul maximului Draconidelor, se pot vedea cam 10 meteori pe oră, potrivit EarthSky.org, citat de livescience.com. Asta înseamnă că seara de 8 octombrie este o ocazie bună să privim cerul și poate vom vedea câteva stele căzătoare.
Constelația Draco este una dintre cele mai mari constelații din partea de nord și, în această perioadă a anului, se poate vedea cel mai bine ca o coadă de șarpe ce formează o formă de Z, deasupra constelației Carul Mare, în partea de nord-vest a cerului. Constelația Draco găzduiește și câteva minuni ale cerului, cum ar fi Nebuloasa Ochiul Pisicii (NGC 6543), Galaxia Mormolocului (UGC 10214) și Galaxia Fusului (M102).
Ca toate ploile de meteori, Draconidele se întâmplă atunci când Pământul trece printr-un nor de resturi lăsate în urmă de o cometă. În acest caz, este vorba despre cometa 21P / Giacobini-Zinner, care trece prin sistemul nostru solar și traversează orbita Pământului o dată la 6,5 ani, potrivit NASA.