Pe 5 octombrie , Timișoara a sărbătorit Ziua Minorităților Naționale cu o paradă spectaculoasă în Piața Unirii. Evenimentul a adus împreună diverse comunități etnice, inclusiv germani, maghiari, sârbi, ucraineni, bulgari și evrei, demonstrând bogăția culturală și coexistența armonioasă din oraș – Timișoara multiculturală.
Parada a început în Piața Unirii, unde fiecare comunitate și-a prezentat cu mândrie costumele tradiționale. Atmosfera a fost vibrantă, cu muzică și dansuri specifice fiecărei culturi. După paradă, festivitățile au continuat în Parcul Rozelor, unde au avut loc spectacole folclorice și diverse ateliere culturale.
Acest eveniment, ajuns la a XI-a ediție, a fost organizat de Casa de Cultură Timișoara și a inclus și un spectacol pe scena mare din Parcul Rozelor, cu participarea unor ansambluri și artiști locali și internaționali.
Obiceiuri și tradiții străvechi
În orașul nostru trăiesc în armonie, printre altele, români, sârbi, șvabi, bulgari, maghiari, evrei. Fiecare dintre aceștia au adus de-a lungul timpului tradiții și obiceiuri care se pun în practică în funcție de anotimpurile anului. Primăvara sunt obiceiuri spectaculoase care se păstrează an de an cum ar fi: celebrarea mărțișorului, măsuratul oilor (la satele din jur), Joia Mare când se aprind luminițe în cimitir, hora în costume populare. Vara, un festival îndrăgit este Festivalul Inimilor, una din cele mai importante manifestări internaționale. Un alt obicei bine păstrat este Ruga Timișoarei sau Kirchweih. Acest obicei este sărbatorit în funcție de data sfințirii bisericii din comunitate.
Centru multicultural
Kirchweih-ul a fost adus în banat de șvabi, fiind specific catolicilor nemți. Este sărbătorită în costume populare cu muzică și dans. Odata cu sosirea toamnei sărbatorim balul strugurilor, specific comunități maghiare, festivalul vinului, ziua morților. Iarna ne întâmpină cu tradiția de Sfântul Nicolae pe care îl asteptăm cu ghetuțele curate. Urmează arderea badnjakului, obicei sârbesc care are loc în preziua Crăciunului după calendarul vechi. Se aprinde un trunchi de stejar tânăr, focul simbolizând căldura iubirii lui Isus Hristos. Cele mai multe obiceiuri sunt cele care marchează sarbătoarea Crăciunului. Colindătorii, unii în costume populare, teatru care constă în punerea în șcenă a nașterii lui Isus Hristos, plugușorul, Steaua, Calendarul de ceapă. Gospodinele sârboaice așează sub fețele de masă semințe pentru armonie și belșug .
Timișoara este un centru multicultural. Diversele etnii stabilite aici au adus cu ele tradițile și obiceiurile specifice. Am demonstrat că putem trăi împreună, că putem avea prieteni, că putem păstra tradiții și obiceiuri indiferent de etnia pe care o avem.
Text: Andrei Brânzei, Colegiul Pedagogic Carmen Sylva, Timișoara, clasa a VI-a C
Interviu realizat în cadrul proiectului “Stiri culturale din cartiere”. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii