De-a Arhitectura ajunge la peste 2000 de elevi. Ce vor învăța
Anul școlar 2024 – 2025 este al 13-lea an în care elevii au ocazia să învețe ce presupune modelarea spațiilor în care trăiesc, care sunt valorile mediului construit și cum se pot implica pentru a le promova la rândul lor. Anul acesta, De-a Arhitectura ajunge la peste 2000 de elevi din 64 școli din toată țara, cu sprijinul a 89 profesori și 78 arhitecți voluntari.
Programele educaționale propuse de De-a Arhitectura sunt derulate în școli pe toată durata unui an școlar în baza unor metode verificate și recunoscute oficial ca fiind valide din punct de vedere didactic. Și în acest al 13-lea an, asociația continuă să le ofere elevilor oportunitatea de a explora și descifra, împreună cu arhitecți voluntari care fac echipă de îndrumare cu cadrele didactice, spațiile construite și amenajate din localitățile lor.
Pregătirile pentru anul școlar 2024 – 2025 au început încă din iarna lui 2023 – 2024, cu înscrierile profesorilor și ale arhitecților voluntari. Vara lui 2024 a fost marcată de sesiuni intensive de formare online, urmând în septembrie ateliere față în față în București, Cluj-Napoca și Timișoara. „La De-a Arhitectura anul școlar începe mai devreme. Mai exact imediat cum începe și vacanța de vară. În lunile de vară dăm startul programelor de formare. Au loc întâlniri cu viitorii îndrumători, echipele au teme de rezolvat și proiecte de pus la cale. În luna septembrie organizăm ultimele ateliere de formare, iar când începe școala suntem deja pregătiți. Așteptând orarul final, arhitecții voluntari și cadrele didactice stabilesc primele întâlniri la clase cu elevii”, spune arhitectul Ioana Rizea, Manager Programe Școli și coordonator programe de formare De-a arhitectura.
Foștii elevi devin voluntari
În cei 12 ani de activitate, De-a Arhitectura a lucrat cu peste 35.000 elevi. Au fost făcute colaborări cu mai mult de 100 școli în fiecare an școlar și au fost implicați 1300 profesori și 1220 arhitecți voluntari. An de an, impactul programului continuă să crească, concentrându-se pe educație de înaltă calitate care provoacă elevii să își dezvolte gândirea critică în relație cu mediul construit.
Acum, în al treisprezecelea an de activitate, De-a Arhitectura analizează și impactul pe care l-a avut asupra elevilor care au început acest program la vârsta de 9-10 ani. Ei sunt acum tineri adulți, cetățeni activi, mulți dintre ei cu vârsta necesară pentru a participa la vot. Acești foști elevi, care au învățat să gândească critic despre spațiul urban și despre mediul construit, sunt acum pregătiți să ia decizii informate cu privire la viitorul orașelor și comunităților lor. Educația lor în arhitectură, mediu construit și sustenabilitate le oferă instrumentele necesare pentru a participa la viața civică în mod responsabil și conștient.
„Anul acesta, printre voluntarii de la clasă se numără și Lucia Pop, studentă la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și fostă elevă a programului De-a arhitectura. În cadrul formării online pentru cursul «De-a arhitectura mini», Lucia a împărtășit: «Am intrat în contact direct cu programul De-a arhitectura în orașul meu la prima sa ediție, ca elev de clasa a III-a, ce a avut norocul de a fi îndrumat de un arhitect pasionat, arh. Klaus Birthler». Suntem extrem de mândri să îi primim înapoi pe foștii noștri elevi. Și să vedem cum au devenit cetățeni activi și implicați în comunitatea lor. Misiunea noastră este împlinită”, mai spune arhitectul Ioana Rizea.