Fenomen trist, dar mai ales îngrijorător. Părinții nu se mai joacă cu copiii lor
Un studiu global realizat de Grupul LEGO scoate la iveală un lucru trist și mai ales îngrijorător: părinții nu se mai joacă cu copiii lor. Cercetarea arată că 1 din 5 părinți din România declară că nu s-a jucat niciodată cu copilul său. Grupul LEGO își asumă misiunea de a contribui la creșterea gradului de conștientizare privind importanța jocului, sub îndemnul “Fă loc pentru joacă”.
Chiar dacă atât părinții, cât și copiii recunosc beneficiile jocului pentru dezvoltarea familiei și dezvoltarea celor mici, studiul arată că activitățile lor de joacă sunt limitate. Programul încărcat, temele și alte bariere stau împiedică joaca dintre părinți și copii. LEGO România își propune să readucă joaca în atenția familiilor, subliniind importanța acesteia în relația dintre părinte și copil, oferind inspirație și un portofoliu variat de produse menite să încurajeze timpul petrecut împreună. Nevoia pentru astfel de activități devine evidentă în special după terminarea vacanței de vară, când responsabilitățile zilnice amplifică obstacolele care împiedică jocul.
„Joaca este un drept fundamental și una dintre convingerile noastre. Atât timp cât părinții și copiii continuă să vadă impactul pozitiv pe care joaca îl are, cu resursele și inspirația necesare, putem cu toții să facem loc pentru joacă”, a declarat Valery Kasimov, Country Manager România & Bulgaria, Grupul LEGO.
Cum se simt familiile care-și fac timp și pentru joacă
Studiul arată că familiile care se joacă împreună sunt, în general, mai fericite decât cele care nu fac acest lucru. Deși fericirea este unul dintre beneficiile recunoscute ale jocului în familie, există și alte avantaje. Peste 90% dintre părinții din România afirmă că joaca îi ajută să comunice mai eficient cu copiii, să creeze amintiri comune, să petreacă timp de calitate și să se relaxeze împreună.
Joaca are un rol esențial în dezvoltarea copiilor. Ea este considerată de părinți al patrulea cel mai important factor în creșterea preșcolarilor, după dezvoltarea fizică, a limbajului și a ascultării active. Odată ce copiii încep școala, joaca continuă să contribuie pozitiv la dezvoltarea creativității, abilităților de comunicare, colaborare, încrederea în sine, memoria și relațiile interpersonale. Aproximativ 90% dintre copii percep joaca drept un mod sigur de a se exprima, deoarece nu resimt presiunea de a greși atunci când învață prin joacă.
Joaca este recunoscută ca un drept fundamental al copilului, conform Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului din 1989. În acest context, LEGO România își propune să sporească gradul de conștientizare cu privire la importanța jocului în dezvoltarea celor mici și să încurajeze familiile să integreze mai mult joc în viața lor de zi cu zi. Sub campania globală „Joaca este superputerea ta!”, LEGO promovează jocul ca fiind esențial, inclusiv prin simbolul unei bănci realizate din piese LEGO. Aceasta este prevăzută cu un șezut pe două niveluri care permite copilului și adultului să ajungă la același nivel de interacțiune. Banca va fi expusă în diverse locații din București. Informații suplimentare vor fi disponibile pe canalele de social media ale brandului.