“Puccini 100” – Concert simfonic extraordinar la Filarmonica Banatul Timișoara
Anul acesta, pe data de 29 noiembrie, se împlinesc 100 de ani de la moartea marelui compozitor italian Giacomo Puccini (1858-1924). A fost unul dintre cei mai mari compozitori de operă ai lumii.
O viață și o carieră tumultoasă
Gacomo Puccini s-a născut pe 22 decembrie 1858 în orașul Lucca din Italia într-o familie de muzicieni. A murit la Bruxelles pe 29 noiembrie 1924, la vârsta de 65 de ani, din cauza complicațiilor provocate de cancer la gât, provocat de fumat. Vestea morții sale a ajuns la Roma chiar în timpul unui spectacol al operei „Boema”. Reprezentația a fost oprită imediat, iar orchestra a interpretat Marșul funerar al lui Chopin, spre surprinderea publicului, care nu știa ce se întâmplase.
Creația artistică a lui Giacomo Puccini se întinde pe o perioadă de 40 de ani, din 1884 până în 1924, timp în care a compus 12 opere, multe dintre acestea sunt capodopere aflate în repertoriul teatrelor lirice din întreaga lume: “La Bohème”, “Tosca”, “Madama Butterfly”,” Manon Lescaut”, “Gianni Schicchi”, “La fanciulla del west” și ultima partitură, neterminată la moartea sa, “Turandot”. Muzica sa impresionează printr-o frumusețe unică, eroinele lui Puccini sunt personaje extrem de viu conturate, Ariile compuse de el – ca „E lucevan le stelle” (Tosca), „O, mio babbino caro” (Gianni Schicchi) sau „Nessun dorma” (Turandot) au devenit legendare.
Concert extraordinar
Filarmonica Banatul din Timișoara a celebrat geniul creator al lui Giacomo Puccini printr-un concert simfonic extraordinar. Orchestra simfonică „Remus Georgescu” condusă de dirijorul Radu Popa, alături de soprana Luiza Fatyol și tenorul Ioan Hotea au împărtășit publicului pasiunea pentru muzică a marelui compozitor, interpretând arii emoționante din “Madama Butterfly”, „La Bohème”, „Tosca” și „Turandot”.
A fost o seara memorabilă, plină de emoție și bucurie pentru publicul iubitor de frumos, condus de minunatii artiști în lumea magică a creațiilor nemuritorului compozitor.
Text și foto: Ana Sofia Brînzei, clasa a V-a, Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășuratăîn cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.