Fabian – curajul de a visa și speranța de a reuși. Recenzie de carte de Andrei Brânzei, 13 ani
Campania ”O carte pe săptămână pentru o memorie mai bună”. Corespondenții speciali ȘTIRI PENTRU COPII, parte din programul “Știri culturale din cartiere”, au lucrat din greu, toată vara, la reportaje, fotoreportaje, cronici de film, cronici de teatru si de operă si la numeroase interviuri. Către sfârșitul proiectului, am venit spre ei cu o nouă provocare – cronicile literare. Cu ajutorul prietenelor noastre de la librăria independentă La Două Bufnițe le-am oferit copiilor cărți de la Polirom Junior, pe care aceștia le citesc, după care ne povestesc ce au citit. “Fabian” de Gelu Diaconu a fost cartea aleasă de Andrei Brânzei, 13 ani.
Cartea “Fabian” face parte din colecția Junior, destinată copiilor și tinerilor. Această colecție include cărți care abordează teme variate, de la aventuri și mistere, la povești de viață și dezvoltare personală. Este o carte despre curajul de a visa și speranța de a reuși sunt cele mai puternice arme ale unui suflet tânăr.
Despre Polirom
Editura Polirom este una dintre cele mai importante edituri din România, cunoscută pentru publicarea unei game variate de cărți, de la literatură română și străină, la științe sociale și umaniste. Fondată în 1995, Polirom a devenit rapid un nume de referință în peisajul editorial românesc, datorită calității și diversității titlurilor publicate.
Gelu Diaconu este un scriitor și jurnalist cultural român, născut pe 26 noiembrie 1962. A debutat în literatură în 2006, la vârsta de 44 de ani, cu romanul “Fabian”. De asemenea, a publicat mai multe volume de poezie, printre care “Antipoeme” (2008) și “Resurse interioare” (2012).
Gelu Diaconu a avut o pauză de 20 de ani de la scris, începând din 1986, înainte de a reveni cu succes în lumea literară. Pe lângă activitatea sa literară, el a lucrat și ca jurnalist, contribuind la diverse publicații culturale.
Curajul și speranța pot transforma orice destin
Într-o lume literară plină de povești captivante, “Fabian” de Gelu Diaconu se remarcă prin autenticitatea și profunzimea sa emoțională. Cartea ne introduce în viața unui băiat de zece ani, sărac și dezorientat. Sătul de atmosfera tensionată din familie, decide să plece la București în căutarea unei noi vieți alături de mătușa sa. Aventurile lui Fabian, pline de provocări și descoperiri, ne arată că, indiferent de dificultăți, curajul și speranța pot transforma orice destin.
“Fabian” ne poartă într-o călătorie emoționantă prin viața unui tânăr care crește într-un sat românesc în perioada interbelică. Într-o lume marcată de schimbări sociale și economice, Fabian descoperă bucuriile simple ale copilăriei, dar și provocările maturizării.
Povestea este plină de momente de nostalgie și reflecție, în care Fabian învață lecții valoroase despre prietenie, familie și curaj. Deși viața nu este întotdeauna ușoară, el găsește puterea de a merge mai departe și de a-și urma visele.
Mesajul cărții
Mesajul central al cărții este unul de speranță, arătând că, indiferent de dificultăți, există întotdeauna lumină la capătul tunelului. Această carte este potrivită pentru cititorii care apreciază poveștile de viață autentice și pline de învățăminte. Vă invit să descoperiți o poveste minunată și plină de învățăminte în cartea “Fabian” scrisă de Gelu Diaconu. Această carte vă va purta într-o călătorie emoționantă alături de Fabian.
“Fabian” ne arată că, indiferent de greutățile pe care le întâmpinăm, curajul și speranța ne pot ajuta să depășim orice obstacol. Este o poveste despre puterea de a merge mai departe și despre importanța de a avea încredere în noi înșine și în cei din jurul nostru.
Text: Andrei Brânzei, Colegiul Pedagogic Carmen Sylva, Timișoara, clasa a VI-a C
Interviu realizat în cadrul proiectului “Stiri culturale din cartiere”. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii